Apurahat ja residenssipaikat Tiede Lokaalisti globaali — ruokajärjestelmien monimuotoisuus omavaraistumisen perustana Päähakija Helsingin yliopisto / Ruralia-instituutti Myöntösumma 150000 € Tukimuoto Yleinen rahoitushaku Alat Biologinen, kemiallinen ja fysikaalinen ympäristötiedeTalouden yhteiskuntatieteellinen tutkimusYhteiskunnallinen ympäristötiede Myöntövuosi 2024 Jos omistat hankkeen, voit kirjautua sisään ja lisätä hankkeen tietoja. Kirjaudu sisään Jaa: Takaisin apurahalistaukseen Hakemuksen tiivistelmä Ruokajärjestelmien on muututtava vastaamaan ajan ekologisiin ja sosioekonomisiin haasteisiin, myös Suomessa. Ekologisesti kestävä ruoantuotanto edellyttää tuotannosta aiheutuvien ulkoisvaikutusten pienentämistä. Omavaraistuneissa ruokajärjestelmissä toimitaan ekologisten rajojen sisällä niin paikallisessa mittakaavassa kuin kansallisellakin tasolla, osana planetaaristen rajojen puitteissa toimivaa globaalia ruokajärjestelmien verkostoa. Ruoantuotannon omavaraisuus ulkoisvaikutusten näkökulmasta on noussut viime vuosina yhä suurempaan roolin keskustelussa kestävyydestä. Ruokajärjestelmiemme omavaraistaminen ja monimuotoistaminen luo sopeutumiskykyä sekä hitaisiin että nopeisiin ympäristön ja yhteiskunnan muutoksiin. Tarvitaan vahvasti paikallisia ja alueellisia, ekologisesti ja sosiaalisesti kestäviä, reiluja ratkaisuja, osana planetaaristen rajojen sisällä toimivaa, kestävää globaalia ruokajärjestelmää. Ratkaisujen suunnitteluun ja toteutukseen tarvitaan mukaan kaikki toimijat. Tässä hankkeessa tuotetaan tietokoosteita ja viestintämateriaalia, yhteistyössä ruokajärjestelmien asiantuntijoiden, ruoan alkutuottajien, jalostajien, kaupan ja logistiikan toimijoiden sekä politiikan ja hallinnon edustajien kanssa, auttamaan ruokajärjestelmän eri toimijoita tulevaisuuden käytäntöjen ja kokonaisuuksien suunnittelussa. Hankkeen keskiössä on ruokajärjestelmien eri toimijoiden tietotarpeiden ja lähtökohtien huomioiminen materiaalien tuottamisessa sekä levittämisessä. Takaisin apurahalistaukseen