Taiteellinen työskentely 2021–2022 kokeellisen musiikin ja äänitaiteen kentällä

Apurahakaudella työskentelyni sijoittuu monipuolisesti kokeellisen musiikin, äänitaiteen ja esitystaiteen alueille soolo- ja yhteistyöprojektien muodossa. Työskentely tapahtuu Suomen lisäksi lyhyissä työskentelyresidensseissä Ruotsissa, Tanskassa ja Ranskassa. Haen apurahaa mahdollistaakseni sävellyspraktiikkani ja siihen liittyvän ajattelun laaja-alaisen kehittämisen äänitysten, konserttien ja esitysten avulla. Työsuunnitelmani vuosille 2021–2022 yhdistää eri tapoja työskennellä äänen parissa, sekä yksin studiossa että yhteistyössä eri alojen taiteilijoiden kanssa. Työskentelyä määrittää sävellysprosessin aktiivinen tutkiminen: äänen materiaalisuudelle avautuminen ja kuuntelun praktiikan kehittäminen. Filosofisesti virittynyt työskentelyni etsii uteliaasti reittiä uuden ja tuntemattoman äärelle. Työskentelyni keskiössä on apurahakaudella 2021–2022 elektroakustinen Membranes -teos, joka tutkii kuuntelemisen liminaalisuutta membraanin metaforan kautta, sekä Thousand Times Yes -kamarioopperan harjoitukset, esitykset ja uudet sovitukset. Apurahakaudella työskentelyni tärkeimmät institutionaaliset kumppanit ovat Inter Arts Center ja Inkonst Malmössä, Kunsthal Rønnebæksholm Næstvædissa sekä InaGRM Pariisissa. Taiteilijakumppaneista keskeisiä ovat muun muassa esitystaiteilija Essi Kausalainen, sellisti Judith Hamann ja helsinkiläinen Sähkökitarakvartetti. Kuluneet kaksi vuotta ovat olleet taiteellisen työni kannalta käänteentekeviä. Olen syventänyt praktiikkaani kahdella soololevylläni ja aktiivisella konserttitoiminnallani ja samalla kokeillut rajojani uusien formaattien parissa. Monikanavaesitykset, ääni-installaatiot, radiofonia ja kokeellinen ooppera ovat kaikki tuoneet uusia näkökulmia työskentelyyni. Kaksivuotinen työskentelyapuraha mahdollistaisi näiden näkökulmien täysimittaisen hyödyntämisen uusien teoksien muodossa.

Jatkoin apurahakaudella aktiivista toimintaani kokeellisen musiikin, äänitaiteen ja esitystaiteen alueilla soolo- ja yhteistyöprojektien muodossa.

Työskentelin koko apurahakauden mittaan kokeellisen kamarioopperan parissa yhteistyössä performanssi- ja kuvataiteilija Essi Kausalaisen, runoilija ja kuvataiteilija Jenny Kalliokuljun ja pienen kansainvälisen ensemblen kanssa. Thousand Times Yes on kokeellinen kamariooppera sopraanolle, sellolle, harpulle, kamarikuorolle ja ääninauhalle. Toimin teoksen säveltäjänä, musiikin harjoituttajana ja esiintyjänä ensemblen osana. Thousand Times Yes oli laaja pohjoismainen yhteistyö, josta esitettiin kolme paikkasidonnaista versiota Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa vuosien 2021-2022 aikana. Teos sai ensi-iltansa lokakuussa 2021 Inkonstissa, Malmössä, jossa se toteutettiin yhteistyössä Inter Arts Centerin kanssa. Malmön esityksen yhteydessä järjestimme myös teokseen liittyvän työpajan yhdessä Malmö Moderna Museetin kanssa. Toukokuussa teos esitettiin Kunsthal Rønnebæksholmin kutsuteoksena Tanskassa. Suomen version kantaesitys toteutui elokuussa 2022 Kiasma-teatterilla osana ARS22 -näyttelyn liveohjelmaa.

Sävelsin, äänitin ja tuotin apurahakaudella kaksi levyä: elektroakustinen soololevyni "Tender Membranes" (Black Truffle, 2023) ja duolevy "A Coincidence is Perfect, Intimate Attunement" (Second Editions, 2022) yhteistyössä sellisti Judith Hamannin kanssa. Sävelsin myös kappaleen "The Threshold" helsinkiläistä Sähkökitarakvartettia varten ja heidän äänitys siitä ilmestyi kvartetin levyllä "II" syksyllä 2022.

Tein kaksi näyttelyä yhteistyössä kuvataiteilija Mikko Kuoringin kanssa. Ensimmäinen oli Publicsin tilaama ääni- ja esine-installaatio "Shrine (Aether)" osana näyttelysarjaa Couplings. Marraskuussa 2022 jatkoimme yhteistyötämme Tulppaaniantenni -näyttelyn muodossa Sipoon K17 -tilassa. Installaatio koostui entisen mielisairaalan kasvihuoneen tilaan viritetyistä esineistä ja äänistä. Maaliskuussa 2022 esitin myös Kuoringin tekstipartituuriin perustuvaa teosta "Sounds described to Marja, Niko-Matti ja Rasmus" yhdessä Niko-Matti Ahdin ja Rasmus Östlingin kanssa osana Ehkä-tuotannon Spring Roll- festivaalia Turussa.

Soitin apurahakautta pitkin lukuisia soolokonsertteja Euroopassa, muun muuassa Glasgown Tectonics -festivaalilla, Flow Festivaalilla ja Madeiradig -festivaalilla. Esitin myös "The Altitudes" -monikanavateokseni Présences Électronique -festivaalilla Pariisissa lokakuussa 2021.

Työskentelin kesäkuussa 2022 Vilnan Sodas 2123 -residenssissä työparini Niko-Matti Ahdin kanssa ja teimme siellä myös äänityksiä yhteistyössä soitinrakentaja ja muusikko Sholto Dobien kanssa. Residenssin lopputulos oli konsertti.

Kuratoin helmikuussa 2022 First Snow -minifestivaalin Berliinissä osana Auslandin tapahtumasarjaa 'Craving Coincidence'. Festivaalilla esiintyi Judith Hamann, James Rushford, crys cole, Lucy Railton, Catherine Lamb, Niko-Matti Ahti, Topias Tiheäsalo sekä minä itse. Järjestin myös kokeellisen musiikin tapahtumia ja festivaalia Turussa osana Himera-työryhmää.