Taiteellinen työskentely kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja tekstin keinoin

Työskentelemme kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja tekstin keinoin. Työmme tematiikka liittyy usein esineiden maailmaan yhtäältä inhimillisen merkityksenannon välineenä, toisaalta inhimillisestä kehyksestä riippumattomana toimijuuksien joukkona, sekä yhteisöihin, keskinäisriippuvuuteen ja kollektiivisen mielikuvituksen mahdollisuuksiin. Videoteostemme keskiössä on usein esittämiemme hahmojen kameralle osoittama harhaileva puhe. Apurahakautena keskitymme työhuonetyöskentelyyn: toukokuussa HAM-galleriassa avautuvan näyttelyn parissa ja sen jälkeen näyttelyn teemoja eteenpäin työstäen. Näyttely jakaa lähtökohdat videoteoksemme All Connections Are Boundaries (2018) kanssa, jossa esiintyvien hahmojen esiin nostamat kysymykset mm. yhdessä elämisestä ja uudenlaisten yhteisöjen luonteesta liikuttavat ajatuksia kohti lempeän kumouksellista tulevaisuutta. Uudessa teoskokonaisuudessa haluamme fantasian ja fiktion keinoin viedä tulevaisuudennäkymämme aiempaa pidemmälle. Rakennamme teoksia, jotka kuvittelevat vaihtoehtoisia tapoja olla maailmassa: yrityksiä liikkua fossiilitalouden rakenteiden ja työyhteiskunnan normien ulkopuolella. Ajattelemme kuluvaa aikaa, toimintatapojen kerrostumia, asioiden epäintentionaalista kasaantumista, hallitsemattomuutta, ilonpitoa, antikapitalismia ja vuotamista. Näyttelyssä esiintyviä hahmoja ovat ainakin fiktiivinen yhteisö, tuhoutuva hiidenkouru ja näennäistä epätehokkuutta ja hemmottelua yhdistelevä jälkifossiilinen liikkuva kylpylä eli spa-pyörä.

Työskentelimme apurahakauden (1.1.-31.5.2020) Circa 2020 -näyttelykokonaisuuden parissa. Olimme aloittaneet näyttelyn teosten parissa työskentelyn vuonna 2019. Näyttelyn oli alunperin tarkoitus aueta toukokuussa 2020 Helsingin taidemuseon HAM-galleriassa, mutta se siirtyi koronapandemian aiheuttaminen rajoitustoimien vuoksi useita kertoja. Lopulta näyttely oli esillä HAM-galleriassa 30.6.2021-8.8.2021.

Näyttelykokonaisuus koostui kolmesta teoksesta: puolituntisesta Circa 2020 -videoteoksesta, Mobile Spa -veistospolkupyörästä sekä Gathering II -esineinstallaatiosta, joiden kautta lähestyimme spekulatiivisen fiktion, liioittelun ja huumorin keinoin mielikuvia tulevaisuuden elämänkäytännöistä, erityisesti liikkumisesta, matkustamisesta ja taiteilijuudesta, ja pohdimme tulevaisuuteen ja ajan kulumiseen liittyvää toivoa, kauhua ja epäuskoa.

Näyttelyn nimiteos on puolituntinen video, jossa hahmottuu muun muassa kuvitelma tulevaisuudesta tai kenties menneestä tulevaisuuden visiosta, jossa matkanteko ja maantieteelliset etäisyydet ovat palautuneet inhimillisen mittakaavan ja käsityskyvyn rajoihin. Matka näyttäytyy sekä fyysisenä siirtymänä että yhteiskunnallisten ja affektiivisten muutosten metaforana. Videolla toistuvat muutoksen, kulumisen ja toisaalta rakentumisen alaiset ympäristöt kuten miljoonien vuosien aikana muinaisen jäätikön alla muotoonsa uurtunut ja sittemmin äkillisesti tuhottu hiidenkouru, ja sekalaisista, yhteen kerätyistä materiaaleista hiljalleen rakentuva laavu.

Mobile Spa -veistos on humoristinen yhdistelmä näennäistä epätehokkuutta ja hullunkurisuutta sekä toisaalta hemmottelua, hoivaa ja luksusta. Kylpylät, hoitolat ja sanatoriot, tai sellaisiin pääsystä haaveilu, ovat esiintyneet usein teoksissamme. Hoitolahaaveet liittyvät mielessämme myöhäiskapitalistisen yhteiskunnan oireistoihin kuten uupumukseen ja vieraantumiseen, mutta toisaalta myös mielikuviin ajoista, jolloin tuberkuloosia hoidettiin aurinkokylvyillä ja matka Euroopan läpi kesti viikkoja. Teollisen modernin alkuaikoihin liittyy keksintönä myös polkupyörä, jonka kautta pohdimme liikettä, lihasvoimaa ja teknologiaa tai näiden puuttumista niin motiiveina kuin käytännön toimintoinakin.

Arkisista esineistä ja materiaaleista sekä seinärakenteista koostuvan Gathering II -installaation voi nähdä viittaavan jaettuihin asuintiloihin, joiden vaihtuvat asukkaat jättävät jälkeensä esineitä ja toimintatapojen kerrostumia merkkeinä läsnäolostaan. Toisaalta teos näyttäytyy toiminnan tilana, kenties jonkinlaisena työpajana, jonka funktiot ja esineiden väliset merkityssuhteet toimivat osittain katsojalle tuntemattomalla logiikalla. Näyttelyssä esitimme Circa 2020 -videoteoksen installaation rajaamassa tilassa.