ROOTS-teossarjan pilotointi

ROOTS-teossarjan pilotointivaiheen tarkoitus on tutkia taiteen keinoin kahden eri maanosan, eurooppalaisen ja itäafrikkalaisen, taidetraditioiden eroja ja yhtäläisyyksiä. Pilotoinnin ensisijaisena tavoitteena on luoda tila, jossa itäafrikkalaiset eri alojen taiteilijat ja afrodiasporassa elävät taiteilijat voisivat tulla yhteen, tutkia, keskustella ja etsiä yhteistä historiaa, yhteistä kieltä taiteen keinoin. Näiden keskustelujen, havainnointien ja ruumiillis-kielellisten tutkimusten kautta, olisi tarkoitus löytää keino ruskeuden, näyttämön, kielen ja taiteen uudelleen määrittämiseen.

ROOTS-teossarjan suunniteltu pilotointivaihe muuttui suunnitellusta, sillä keskeiset toiminnat osoittautuivat mahdottomiksi toteuttaa erityisesti näistä syistä:

1) Etiopiassa kesästä 2020 lähtien vallinneet väkivaltaiset levottomuudet jotka lopulta johtivat marraskuussa 2020 käsiin räjähtäneeseen tilanteeseen pääministeri Abiy Ahmedin johtaman hallituksen ja Tigrayn kansan vapautusrintama TPLF välillä, joka on johtanut lähes 6 kk kestäneeseen sisällissotaan.

2) COVID-19 pahentunut tilanne sekä Suomessa että maailmalla.

3) Ylitsepääsemättömät aikatauluongelmat Suomessa asuvien afrodiasporalaisten taiteilijoiden ja Itä-Afrikkalaisten taiteilijoiden kanssa sekä jatkuvat tietoliikennekatkokset maiden välillä.

Työ on keskittynyt teossarjan suunnitteluun ja valmisteluun. Se toteutetaan vuosien 2021-22 aikana.