Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Kuvanveisto, installaatiotaide

Anna Siekierska

Kuvanveistäjä, tutkija, aktivisti

Kuva: Jussi Virkkumaa

Saaren residenssijakson aikana jatkan Interspecies Society -seuran käytäntöjen tutkimista. Lajisidonnaisuudesta riippumatta se on kaikkien yksilöiden ja kollektiivien ruohonjuuritason liike, joka on omistautunut lajien välisten liittojen ja solidaarisuuden uudelleenrakentamiselle. Kaikki mukana olevat henkilöt voivat toimia halutessaan oppaina. Osallistujana olen vastuussa seuran ikonografian luomisesta, johon kuuluvat jäsenten muotokuvat. Minulle se tarkoittaa jälkien keräämistä, oppaiden seuraamista, oppimista muilta olennoilta ja yhdessä niiden kanssa sekä kietoutuneiden suhteidemme kuvaamista. Tiedän, että tapaan uusia kumppaneita Saaressa.

Työni perustuu tarkkaavaisuuteen maailmaa kohtaan. Työskentelen hitaasti enkä oleta saavani siitä tiettyä tulosta. Kehoni ja muut kehot, joiden parissa työskentelen, sekä aine ja materiaalit vievät prosessia eteenpäin mutkittelevaa polkua pitkin. Yhteistyö on minulle erittäin tärkeää. Opin sitä havainnoimalla suhteita luonnossa ja tiedostamalla niiden monimuotoisuuden. Keskinäinen tuki punoutuu yhteen konfliktien kanssa, rinnakkaiset polut eivät ehkä koskaan kohtaa ja näennäisesti kaukaisilta tuntuvat reitit kietoutuvat erottamattomasti toisiinsa.

Saaressa olen tavannut lampaita, jotka viettävät lämpimän vuodenajan täällä. Ne harjoittavat uudistavaa maataloutta. Lampaat ovat olleet kumppanilajejamme jo tuhansien vuosien ajan ja muovanneet luonnollista ja kulttuurista maisemaa. Niiden villa sisältää ympäristötietoutta. Se suojaa kylmältä ja märältä. Sen huomattuaan ihmiset pystyivät matkaamaan kylmille alueille, korkeille vuorille ja tuulisille valtamerille tutkimaan uusia paikkoja. Aion luoda lampaanvillasta suojaan viittaavia esineitä – erilaisia tarinoita majoista, kääreistä, hoidosta ja sabotaasista. Puutyöt kiehtovat minua ja aion ehdottomasti yhdistää villaa eri muodoissaan puurakenteisiin. Tämä on taito, jonka opin insinöörimestareilta – majavilta.

Autan mielelläni lintujen, käärmeiden ja lampaiden syysmuutossa. Suhteiden luominen muiden olentojen kanssa on olennaisen tärkeää käden työn harjoitteluni ja kirjoittamiseni kannalta. Keskityn väitöskirjan tekemiseen, joka käsittelee Interspecies Societya. Olen hyvin kiinnostunut vaihtamaan kokemuksia muiden taiteilijoiden kanssa keskustelemalla, pitämällä hauskaa ja saunomalla. Odotan myös voivani uppoutua luontoon, myös mereen – rakastan uida kylmässä vedessä sekä sienien ja marjojen poimimista.

 

Anna Siekierska on ikimetsiin sitoutunut kuvanveistäjä, pyöräilijä, akateemikko ja aktivisti. Anna on ollut mukana luomassa lukuisia julkisiin tiloihin sijoitettuja installaatioita, yhteiskunnallisesti sitoutuneita projekteja ja toimia, jotka lisäävät tietoisuutta muiden olentojen elämästä. Työssään Anna keskittyy ihmisten ja muiden kuin ihmisten välisten suhteiden monimutkaiseen verkostoon. Hän viettää paljon aikaa kaikenlaisissa soissa ja tiheiköissä.