Uutiset

Saaren kartanon residenssi

05.09.2024

Seminaari: Ajalliset kerrostumat ja monilajiset sommittumat Saaren kartanolla – maisema-arkkitehtuuri ihmistä laajemmassa maailmassa

Kuva: Ella Prokkola

2.10.2024 15:00–18:00 Lauttasaaren kartano, Otavantie 10, Helsinki  

Koneen Säätiön ylläpitämä Saaren kartanon taiteilijaresidenssi ja Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelma ovat käynnistäneet ”Kestävyyden toisella puolella” -tutkimusyhteistyön. Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa Saaren kartanoalueen monilajista yhteistoimijuutta. Yhteistyöhön liittyvässä seminaarissa kuullaan maisema-arkkitehtuurin uusista suunnista ja ekososiaalisesta sivistyksestä.  

Saaren kartano on kansainvälinen taiteilija- ja tutkijaresidenssi, jonka tehtävänä on tarjota eri alojen taiteilijoille ja tutkijoille rauhallinen työskentely-ympäristö ja hedelmällinen kohtauspaikka. Yhteistyöhankkeessa Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelman kanssa kartanoalue ja residenssi toimivat alustana maisemassa tapahtuvien vuorovaikutussuhteiden sekä ei-inhimillisten toimijuuksien tutkimiselle ja esittämiselle.

Hankkeessa haastetaan perinteistä maisemaan liittyvää ajattelua kohti uudenlaista lähestymistapaa, jossa maisema ja ihmiset ovat yhtä ja ruokkivat toisiaan. Lisäksi tarkastellaan, miten monimuotoisuuden ja monilajisuuden tavoitteita sekä kulttuurihistoriallisia arvoja voidaan yhteensovittaa. 

Yhteistyöhankkeen seminaarissa 2.10. keskustellaan maisema-arkkitehtuurin uusista näkökulmista sekä ekososiaalisesta sivistyksestä. Ilmoittaudu mukaan sivun alareunasa löytyvän linkin kautta viimeistään 25.9.! Seminaariin on rajallinen määrä paikkoja.

Tilaisuuden aikataulu

15:00–15:10 Tervetuloa / Anni Sundbacka, Saaren kartanon residenssin johtaja
15:1015:20 Kontekstualisoiva alustus / Elisa Lähde, apulaisprofessori, Aalto-yliopisto  
15:2015:40 Biologinen kulttuuriperintö Saaren kartanopuistossa / Eveliina Kunnaton, väitöskirjatutkija, Aalto-yliopisto 
15:4016:00 Mapping Polyphonies: Examining multispecies assemblages in Mietoinen Bay / Ella Prokkola, projektitutkija, Aalto-yliopisto 
16:0016:40 Workbook-julkaisun lanseeraus – kommentteja, kysymyksiä ja kahvitauko
16:4017:00 Taiteilijapuheenvuoro / Camille Auer, taiteilija  
17:0017:20 Kommenttipuheenvuoro / Arto O. Salonen, professori, Itä-Suomen yliopisto
17:2017:30 Kiitos ja tilaisuuden päätös / Anni Sundbacka    

Puheenvuorojen jälkeen on mahdollisuus jäädä keskustelemaan vapaamuotoisesti.  

Puhujat

Camille Auer (toinen vas.) vetämässä linturetkeä. Kuva: Jussi Virkkumaa

Camille Auer on monialainen taiteilija, kirjoittaja ja Saaren kartanon taiteilijaresidenssin alumni. Hän työskentelee teorialähtöisesti, mutta hyödyntäen eri muotoja, kuten ääntä, liikkuvaa kuvaa, performanssia ja tekstipohjaista installatiota välineinä teoreettiseen keskusteluun osallistumiseen. Auerin monimuotoista työskentelyään yhdistää toiseuden ja toiseuttamisen suhde trans- ja ei-inhimillisiin kehoihin, esimerkkinä hänen oma kehonsa sekä lintujen kehot. Hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Suomen valokuvataiteen museossa (Helsinki), Wäinö Aaltosen museossa (Turku) ja Atlas Arts -galleriassa (Skye, Skotlanti).

Eveliina Kunnaton. Kuva: Kunnattoman kotialbumi.

Eveliina Kunnaton on keväällä 2024 Aalto-yliopistosta valmistunut maisema-arkkitehti. Tällä hetkellä Eveliina toimii väitöskirjatutkijana Aalto-yliopistossa ja selvittää tutkimuksessaan, kuinka biokulttuurinen lähestymistapa voi syventää ymmärrystämme ihmisten ja luonnon välisistä keskinäisistä riippuvuuksista.

Elisa Lähde. Kuvaaja: Jaakko Kahilaniemi

Elisa Lähde on Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin apulaisprofessori, joka on työssään perehtynyt erityisesti kestävien ratkaisuiden yhteistoiminnalliseen kehittämiseen maisema- ja kaupunkisuunnittelun eri mittakaavoissa. Häntä kiinnostaa erityisesti käynnissä olevan muuttuvan yhteiskunnallisen luontosuhteen uudelleenmuotoilu sekä uudistavan ja systeemisen lähestymistavan soveltaminen suunnittelutyöhön.

Ella Prokkola. Kuva: Prokkolan kotialbumi.

Ella Prokkola on Helsingissä toimiva maisema-arkkitehti. Opiskeltuaan Aalto-yliopistossa ja ENSP Versailles’ssa hän on jatkanut työskentelyä projektitutkijana ja opettajana Aallossa. Ellan ammatillinen uteliaisuus kohdistuu ilmasto- ja monimuotoisuuskriisin synnyttämiin kysymyksiin. Miten posthumanismin paradigma vaikuttaa maisema-arkkitehtuuriin ja miten voimme soveltaa monilajista ajattelua rakentamiskulttuurissamme?

Arto O. Salonen. Kuvaaja: Sakari Röyskö.

Professori Arto O. Salonen on tulevaisuuden tekijä, joka tutkii kestävään elämään ja yhteiskuntaan siirtymistä. Salonen on terävä ajankuvan sanoittaja ja pidetty tieteen yleistajuistaja. Salonen työskentelee Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella ja on Suomen kestävyyspaneelin jäsen. artosalonen.com

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu seminaariin alla olevasta linkistä 25.9. mennessä. Seminaariin mahtuu mukaan 50 osallistujaa. 

Ilmoittaudu seminaariin.

Tervetuloa!