Uutiset

Saaren kartanon residenssi

08.02.2019

Yhteisötaiteen triennaali 2019: Äänenavaus

Yhteisötaiteen triennaali 2019 kutsuu tekemään, kysymään ja syventymään!

Koneen Säätiön Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi järjestää tänä keväänä toisen Yhteisötaiteen triennaalin. Kolmen vuoden välein järjestettävän tapahtuman teemana on tänä vuonna äänenavaus. Tapahtumassa kiinnitetään erityistä huomiota yhteisötaiteellisten prosessien tutkimiseen ja yhteisötaiteen erilaisiin ääniin. 

Äänenavauksella tarkoitamme paitsi aloitusta, myös taidetta ylläpitävää praktiikkaa. Taiteen tekeminen ei ole mahdollista ilman toistuvaa harjoittelua ja huoltoa. 

Triennaali on kutsu tekemään, mutta myös kysymään ja syventymään. Tarjoamme foorumin, jossa taiteen tekijät, niin taiteilijat kuin osallistujat, tutkivat yhteistä prosessiaan. Myös ulkopuoliset tutkijat ja kirjoittajat pohtivat yhteisötaiteellisten teosten muodostumista ja niiden vaikutuksia taidemaailmassa ja sen ulkopuolella. Pohdinnassa keskitytään erityisesti estetiikan, etiikan ja vallan kysymyksiin. 

Miten voidaan määritellä yhteisötaiteen taiteellinen laatu? Mitä voisi olla yhteisötaiteen kritiikki? Kenen ääni kuuluu yhteisötaiteessa? Yhteisötaiteen ääni vaikuttaa yhteiskunnassa eri alueilla ja niiden väleissä. Voiko yhteisötaiteella olla radikaalia potentiaalia taiteen kentän uudistajana? 

Keväällä 2019 yhteisötaiteilijat ja paikalliset yhteisöt toteuttavat eri residensseissä kuusi yhteisötaideprojektia Mynämäellä, Lempäälässä sekä Lauttasaaressa. Triennaaliteoksia ja kirjoittajien puheenvuoroja esitellään ja niistä keskustellaan Lauttasaaren kartanolla Helsingissä järjestettävässä Yhteisötaiteen äänet -seminaarissa 7.–8.6.2019. 

Triennaalia suunnittelevat ja koordinoivat yhteisötaiteilijat Pia Bartsch ja Veera Lehtola.