Uutiset

Tiede

11.03.2016

Vuoden Tiedekynä 2016 -palkinto yhteisvaurautta käsittelevälle artikkelille

Koneen Säätiö jakoi 11. maaliskuuta 25 000 euron suuruisen Vuoden Tiedekynä 2016 -palkinnon suomenkielisestä tieteellisestä kirjoituksesta. Palkinnon saivat filosofian maisteri Tero Toivanen ja filosofian tohtori Juhana Venäläinen artikkelistaan Yhteisvaurauden uusi aika. Kirjoitus on ilmestynyt teoksessa Talouden uudet muodot (toim. Mikko Jakonen & Tiina Silvasti, Into Kustannus: 2015). Toivasen ja Venäläisen artikkeli analysoi yhteisvaurauden käsitteiden historiaa ja nykyisyyttä ja määrittelee tutkimuskentän keskeisiä kysymyksiä.

”Yhteisvaurauden idea on polttavan ajankohtainen. Se on yhtä aikaa sekä radikaali ajatusleikki että monin tavoin olemassa olevaa luovaa käytäntöä, jonka kautta voidaan kokeilla, miltä maailma näyttää ilman modernin talousajattelun ja modernin oikeuden käsitteellistä painolastia. Se kertoo, mitä voisi olla ”talous” ilman kilpailuun perustuvia markkinoita ja voiton maksimointia”, kertovat Toivanen ja Venäläinen artikkelinsa aiheesta.

Vuoden Tiedekynä 2016 -palkinnonsaajan valitsi professori Risto Heiskala. ”Tero Toivasen ja Juhana Venäläisen artikkeli ylittää tieteenalojen ja tutkimussuuntausten raja-aitoja. Samalla se kuvaa kattavasti sellaista tutkimuskenttää, jolle muut tutkijat voivat tulevaisuudessa seurata kirjoittajia ja alkaa tuottaa uudenlaisia tuloksia heidän avaamastaan näkökulmasta liikkeelle lähtien”, perustelee Heiskala palkinnonsaajien valintaa.

Vuoden Tiedekynä -palkinto myönnetään tieteellisestä kirjoituksesta, jossa suomen kieltä on käytetty erityisen ansiokkaasti. Tänä vuonna palkinto myönnettiin yhteiskuntatieteen alan tieteellisestä kirjoituksesta. Palkinto on suurin suomalainen tieteellisestä kirjoittamisesta myönnettävä palkinto ja se jaettiin nyt kuudetta kertaa.

Lue lisää Vuoden Tiedekynä 2016 -palkituista