Uutiset

Apurahat

09.12.2020

Vuoden 2020 apurahamyönnöt: Keitä kuuntelisit?

Kuuntelemalla rahoituksen saaneiden hankkeiden tutkijoita ja taiteilijoita, saat kuulla, mitä maailmassa tapahtuu nyt. Keitä aikoo kuunnella kulttuurin ja taiteen edunvalvoja KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen?


Kaikki vuoden 2020 apurahamyönnöt on julkistettu, ja listaukset myönnöistä hankekuvauksineen ovat nyt kenen tahansa tutustuttavissa. Miksi myöntölistauksia sitten kannattaa lukea läpi? Kuuntelemalla rahoituksen saaneiden hankkeiden tutkijoita ja taiteilijoita, saat kuulla, mitä maailmassa tapahtuu nyt, miten menneisyys vaikuttaa nykypäivään ja miten tiede ja taide rakentavat uusia tulevaisuuksia.

Kulttuurin ja taiteen edunvalvoja KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen kertoo, mitkä hankkeista ovat sellaisia, joita hän pysähtyy kuuntelemaan. Meriläisen poiminnat ovat hankkeita, jotka saivat rahoituksen COVID-19-täydennyshaussa, jossa apurahan jo aiemmin saaneet saattoivat hakea lisärahoitusta koronapandemian vuoksi estyneiden tai hidastuneiden hankkeiden jatkamiseen.

 

FT KAISA HILTUNEN JA TYÖRYHMÄ 52 200 € (Erillishaku: COVID-19-täydennyshaku apurahansaajille)

Taide, ekologia ja ihmisen monimuotoinen luontosuhde – kohti yhteistä tulevaisuutta

Tämä etäelokuvanäytöksiä hyödyntävä tutkimushanke luontosuhteestamme, ilmastoahdistuksesta ja ylipäänsä luontokokemuksista on arvokas ja superajankohtainen aihe. Taiteella ja kulttuurilla on suuri mahdollisuus löytää ihmiselle houkuttelevia tapoja syventää suhdetta luontoon ja ekologiseen elämäntapaan. Taide voi osallistua maailman pelastamiseen, mutta meidän on ensin ymmärrettävä ihmistä. Oma havaintoni on, että ekologinen ajattelu on edelleen nouseva trendi kulttuuri- ja taidekentällä. Se liittyy sekä taiteen tekemisen tapoihin että taiteen sisältöihin.

 

KIRJAILIJA DANIIL KOZLOV 7 500 € (Erillishaku: COVID-19-täydennyshaku apurahansaajille)

Kahden vuoden ja kolmen kuukauden työskentely esinerunoilijana sekä alan mahdollisuuksien kartoittaminen

”Eniten aina kiinnostaa se, mitä en ymmärrä. Siksi ilahduin ajatuksesta esinerunoilijasta. Olen sinänsä jo valmiiksi Daniil Kozlovin aka Susinukke Kosolan fani. Hänen edellinen runoteoksensa Varisto oli huikea – ja tapa antaa se vaihtokauppana salaisesta kirjeestä kutkuttava. Olen pitänyt häntä myös poikkeuksellisen karismaattisena lavarunoilijana. Tinkimätön ja omaperäinen tekijä, jonka koko ura on taiteen itseisarvon juhlaa.”

 

KOREOGRAFI-TANSSIJA MAIJA NURMIO 9 000 € (Erillishaku: COVID-19-täydennyshaku apurahansaajille)

Taiteellinen työskentely tanssin vapaalla kentällä

”Taiteellinen työskentely tanssin vapaalla kentällä on aina rohkea teko. Vaikka tanssi on keskeisessä asemassa suomalaisessa kulttuurissa, tanssitaiteilijoiden työskentelyedellytykset eivät ole kunnossa. Siitä huolimatta Suomessa tehdään taiteellisesti korkeatasoista tanssia. Tanssitaide on itselleni rakas ja ihmetystä aiheuttava taidelaji, joka koskettelee ruumistani ja psyykeäni. Näin kirjailijataustaisena aina ihmettelee, miten hakemuksiaan verbalisoi ne taiteilijat, joiden omin ilmaisukeino on jokin muu kuin sanat.”

 

Kirjoittaja

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on kulttuurin ja taiteen edunvalvoja KULTA ry:n pääsihteeri, joka tykkää totuudesta, kauneudesta, rakkaudesta ja ilosta.