Uutiset

Saaren kartanon residenssi

17.05.2021

Ville Aalto tekee monimuotoisuutta kuulluksi Kulttuuripolulla

Kesäkuussa avautuvalla Kulttuuripolulla on esillä ja koettavissa neljä Saaren kartanon residenssissä työskennelleen taiteilijan teosta. Yksi teos on Saaren kartanon residenssin ja Luomuliiton yhdessä pilotoima projekti, jonka taiteilijaksi kutsuttiin helsinkiläinen äänitaiteilija Ville Aalto.

Saaren kartanon ekologisesti kestävän residenssiohjelman yksi tämän vuoden teemoista on luonnon monimuotoisuus, ja yksi teeman ympärille syntynyt hanke on Saaren kartanon residenssin ja Luomuliiton yhteistyöprojekti äänitaiteilija Ville Aallon kanssa. Aalto työsti toukokuussa 2021 monimuotoisuutta käsittelevää ääniteostaan yhteistyössä sauvolaisen Kamparsin luomutilan kanssa. Hän asui työskentelyn ajan Saaren kartanon residenssissä.

Monimuotoisuuteen keskittyvän teoksen avulla tehdään taiteen keinoin kuuluvaksi ekologisen kestävyyden ja monimuotoisuuden kysymyksistä nousevia oivalluksia. Teos on osa Saaren kartanon taiteilijaresidenssin Kulttuuripolku-kesänäyttelyä. Mietoisten Saarenrantatien ja Vasikkahaan lintutornin välillä kulkeva Kulttuuripolku on kaikille avoin Koneen Säätiön Saaren kartanon taiteilijaresidenssin ja Mynämäenseudun luonnonsuojeluyhdistys ry:n yhteistyönä ideoima virkistysreitti. Teos on koettavissa elokuun loppuun saakka.

”Tämä teos on ollut minulle uudenlainen tapa työskennellä vuorovaikutuksessa. Työskentelin yhdessä Kamparsin luomutilan kanssa, ja kehittelyprosessi oli uusia ajatuksia herättävä ja opettava kokemus. On ollut upeaa olla dialogissa ihmisten kanssa, joiden arkitodellisuus on niin erilainen kuin omani. Harva asia tässä ajassa tuntuu yhtä tärkeältä kuin se, että erilaisista lähtökohdista ja todellisuuksista tulevat ihmiset voivat keskustella ja kuunnella toisiaan”, Ville Aalto kertoo.

”Teos syntyi tiiviissä aikataulussa ja oli kiinnostavaa nähdä, mitä siinä ajassa kaikesta muotoutui. Olen työskennellyt elektronisten luontoäänien parissa muutaman vuoden, ja monimuotoisuus on ollut taustateemana työskentelyssäni pitkään. Hyvin erilaisesta muodosta ja lähestymistavasta huolimatta joitain yhtymäkohtia esim. aiemmin residenssissä työstämääni Avian Electronics – Keinotekoinen kevät -installaatioon varmaankin löytyy”, hän jatkaa.

Avian Electronics -projektissaan Aalto on luonut realismia tavoittelevia sähköisiä luontoääniä, muun muassa linnunlaulua, sirkkoja ja sääilmiöitä. Lopputuloksena on syntynyt monikanavaisia ääni-installaatioita, levytys ja konsertteja. Teokset käsittelevät ekologista kriisiä, kiihtyvää teknologista kehitystä sekä luonnollisen ja keinotekoisen häilyvää rajaa. Hän haluaa työllään toisaalta herättää huolta siitä kehityksestä, jossa ihminen kokee voivansa hallita, muokata ja tuhota ympäristöään ilman vakavia seuraamuksia ja toisaalta valaa uskoa mahdollisuuteen tasapainoiseen yhdessäeloon muun luonnon kanssa.

Aallon Mietoistenlahden läheisyyteen sijoittuvan ääniteoksen nimi on 65,000,000. Teoksen nimi juontuu siitä, että maapallolla on ollut elämää yli 3,5 miljardin vuoden ajan, ja tämänhetkinen lajiston monimuotoisuus on suurilta osin tulosta 65 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneen joukkosukupuuton jälkeen tapahtuneesta kehityksestä.

”Elämän kehitys on noudattanut samankaltaista kaavaa jo pitkään: elämänmuodot muuntautuvat vähitellen, evoluutio synnyttää ajan myötä uusia lajeja. Monimuotoisuushuippuja seuraavat joukkosukupuutot, joissa valtaosa eliölajeista häviää hyvin lyhyessä ajassa olosuhteiden nopeiden muutosten johdosta. Tämän jälkeen pitkä kehitys kohti seuraavaa monimuotoisuushuippua alkaa”, Aalto kuvaa teostaan. Hän äänitti teoksen luontoääniä toukokuussa 2021 Saaren kartanon residenssin lähiympäristössä, Kamparsin luomutilalla Sauvossa sekä Itäkeskuksessa Helsingissä.

Teos on suunniteltu omilla kuulokkeilla kuunneltavaksi. Voit kuunnella teoksen myös täältä: villeaalto.com/saari

Ville Aalto on helsinkiläinen äänitaiteilija. Hän työskentelee äänisynteesin ja musiikkiteknologioiden parissa tuottaen keinotekoisia, sähköisiä versioita luontoäänistä, jotka soivat levytyksillä, konserteissa sekä ääni-installaatioissa. Teokset yhdistelevät äänitaidetta, elektronista musiikkia ja tilaääntä.

Aalto on viime vuodet työskennellyt Avian Electronics -projektin parissa. Monialaisen projektin keskiössä on synteettinen linnunlaulu sekä muut keinotekoiset luontoäänet, ja niiden ympärille rakentuvat sähköiset äänimaisemat ja elektroninen musiikki. Teokset tutkivat aidon ja keinotekoisen käsitteitä, ihmisen ja muun luonnon suhdetta sekä kiihtyvän teknologisen kehityksen luomia uhkia ja mahdollisuuksia. Projekti on tuottanut useita monikanavaisia ääni-installaatioita, konsertteja sekä levytyksen Avian Electronics (2020).

www.villeaalto.com