Uutiset

Saaren kartanon residenssi

20.08.2015

VASTAAN+OTTO I 31.3.–5.6.2016

Ensi vuonna järjestetään ensimmäistä kertaa yhteisötaiteen triennaali, jonka lähtökohtana on ihmisten välinen kohtaaminen, vuorovaikutus ja yhteistyö. VASTAAN+OTTO on Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartschin ja Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipisteen yhteisötaiteen läänintaiteilija Suvi Solkion luomus.


Yhteisötaiteen tekijöillä on jo useiden vuosien ajan ollut haaveena foorumi, jossa yhteisötaiteilijoilla on mahdollisuus verkostoitua, vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia. Lisäksi toiveena on ollut yhteisötaiteen tunnettuuden ja arvostuksen lisääminen.

Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch ja Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipisteen yhteisötaiteen läänintaiteilija Suvi Solkio aloittivat yhteistyön viime syksynä ja tarttuivat haasteeseen. Keskusteluista ja ideoinnista syntyi ajatus yhteisötaiteen triennaalista.

VASTAAN+OTTO tapahtuu 31.3.–5.6.2016 eri paikkakunnilla paikallisten toimijoiden avulla; mukana ovat Helsinki, Kemiönsaari, Turku, Mynämäki, Rauma, Pori ja Vaasa. Jokaisella paikkakunnalla yhteisötaidetta käsitellään eri lähtökohdista koti- ja ulkomaisten taiteilijoiden voimin. Ohjelmistossa on taiteilijavierailuja, keskusteluita, teosesittelyjä ja tapahtuma-aikana rakentuvia teos- ja ohjelmakokonaisuuksia.

VASTAAN+OTTO viittaa sekä vastaanottamisen ja vieraanvaraisuuden että vastustamisen ja vallankäytön kysymyksiin. Ensimmäinen triennaali haluaa kysyä mm. Kenet toivotamme tervetulleeksi, kenelle käännämme selkämme? Kenen joukoissa seisomme, kenen äänet kuuluvat? Mikä herättää yhteenkuuluvuuden tunteen tässä ajassa? Minkälaisia taiteellisia ulostuloja syntyy taiteilijoiden, yhteisöjen ja yhteiskunnan kolmiyhteydestä?

Osa Kemiönsaaren, Turun ja Porin teoksista valitaan avoimen haun kautta. Hakuaika on 26.6.–31.8.2015. Avoimesta hausta voit lukea täältä.

Tapahtumaan liittyy VOL.2-sarja, jossa tarkastellaan yhteisötaiteen ajankohtaisia kysymyksiä ja aiheita keskusteluiden, luentojen ja työpajojen muodossa. Elokuun lopussa VOL.2-keskustelucaféssa on aiheena ”Kieli, valta ja kolonisaatio”. Keskustelutilaisuus järjestetään Kirjakahvillassa, Vanhalla Suurtorilla Turussa 29.8.2015 klo 12-14. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lisää tapahtumasta voit lukea tapahtuman omilta verkkosivuilta.

Lue tapahtuman uusin uutiskirje