Uutiset

Saaren kartanon residenssi

14.10.2015

Taide yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineenä

Lokakuussa 2015 on ollut mahdollista nähdä kroatialaista videotaidetta Saaren kartanossa sekä Turussa, kun residenssissä työskentelevät Nadija Mustapić ja Toni Meštrović esittivät teoksiaan eri tapahtumissa.


Video- ja ääni-installaatioissaan kroatialainen taiteilijapari Nadija Mustapić (s. 1976) ja Toni Meštrović (s. 1973) tallentavat yhteiskunnallisia ilmiöitä. He uskovat, että taide toimii välineenä sosiaalisen edistyksen, elämän ja ideoiden aktivoimiseen. Taiteilijoiden teoksissa dokumentaarisuus yhdistyy runollisuuteen ja kokemuksiin tilasta. Taiteen tekemisen ohella he toimivat opettajina Splitin ja Rijekan yliopistoissa.

Säätiöpäivänä 1.10. yleisöllä oli mahdollisuus nähdä Meštrovićin ja Mustapićin video- ja ääni-installaatio ”Waiting Room for People, Machines, and the City” (2015) Turussa. Installaatio esitettiin ekstranäytöksena New Performance Turku Festivalilla. Waiting Room for People, Machines, and the City (2015) on tehty Kroatian Rijekan rautatieaseman odotushuonetta varten, ja teoksessa heijastetaan kuvia kattoon rautatieasema-alueesta. Installaatio kuvaa Rijekan rautatie- ja laivanrakennusteollisuuden kokemia valtavia ja vaikeita muutoksia viimeisen 20 vuoden aikana.

Titanik-galleriassa Turussa oli esillä 8.10. Meštrovićin ja Mustapićin töistä Videowall-nimellä useampi eri teos: Meštrovićin Lanterna, A Blue Note ja O-tok (Macaknara) ja Mustapićin An Afternoon Without Gravity ja The Additional Act. Teokset heijastettiin gallerian ikkunoihin ja lisäksi taiteilijat keskustelivat ja kertoivat omasta työskentelystään.

Saaren kartanossa järjestettiin 14.10. Connecting Islands – kroatialaista videotaiteilijat Saaren kartanolla. Taiteilijaparin teoksia oli esillä neljässä eri paikassa kartanon alueella:

Meštrović: Vertigo (päärakennuksen sali) Meštrović: Continuum Continuus (puutarhakellari) Mustapić: I Don’t Know About The Rest of The World, But Here… (pyykkitupa) Mustapić ja Meštrović: A Waiting Room for People, Machines and the City – documentation (konehalli)

Toni Meštrovićin kotisivut Nadija Mustapićin kotisivut