Uutiset

Saaren kartanon residenssi

27.09.2018

Syksyn yksilöresidenssit alkavat kansainvälisissä merkeissä

Syyskuun alussa Saaren kartanon residenssissä aloittivat kahden kuukauden residenssijaksonsa säveltäjä Saed Haddad (Saksa), mediataiteilija Victoria Keddie (USA), runoilija, kirjailija Jyrki Kiiskinen, runoilija Robert Powell (Iso-Britannia/Kanada) kirjailija ja kulttuurituottaja Zarmina Rafi (Pakistan/Kanada), tanssija, esitystaiteilija Leyya Mona Tawil (USA/Syyria/Palestiina). Lisäksi kahdeksan kuukauden kutsutaiteilijajakson residenssissä aloitti näytelmäkirjailija, ohjaaja Kevin Doyle (USA/Irlanti).


Säveltäjä Saed Haddad säveltää residenssissä teosta viululle ja cimbalomille. Sävellyksessään jordanialaissyntyinen, Saksassa asuva Haddad tarkastelee omaan arabialaiseurooppalaista kaksoisidentiteettiään: miten menneisyys ja alkuperä vaikuttavat nykyhetkeen, ja miten nykyisyys suodattaa menneisyyden muistoja. Musiikin avulla hän tuo esille omaa identiteettiään ”toisena” niin eurooppalaisessa kuin arabikulttuurissakin. Eri kulttuureista tulevat elementit sulautuvat sekä rikastuttavat musiikissa ja luovat harmonisen kokonaisuuden, ja tätä positiivista ajattelua Haddad haluaa tuoda myös yleiseen keskusteluun etnisyydestä.

Newyorkilainen mediataiteilija Victoria Keddie tarkastelee maapallon kiertoradalla kiertävää avaruusromua, jonka avulla hän rakentaa residenssijaksollaan äänellistä ja kuvallista kieltä ja teosta. Matalalla Maan kiertoradalla (LEO) on tällä hetkellä yli 20 000 avaruusromun kappaletta toimivien satelliittien ja muiden järjestelmien lisäksi. Suurin osa romuista tulee raketeista, toimimattomista satelliiteista ja esineiden törmätessä toisiinsa. Työssään hän hyödyntää NASA:n ja ESA:n TLE-koordinaatteja, jotka seuraavat missä avarauusromut liikkuvat. Keddie on tehnyt visuaalisen tietokannan, jossa hän muuntaa digitaalista tietoa 3D- ja audioesitysmuotoon.

Kirjailija Jyrki Kiiskinen työstää residenssijaksollaan kahta runokokoelmaa. Hänen sanoo, että runous pakottaa esittämään kysymyksiä: Mahtuvatko yksilön pieni elämä ja suuret kohtalonkysymykset samaan kuvaan? Miten yksilö voisi liittyä maailmaan ja kokisi olevansa sen merkityksellinen osa? Syntyvätkö merkitykset yksilön suljetussa sisäisessä maailmassa, vai kehkeytyykö niitä salamannopeissa suhteissa ulkomaailmaan?

Runoilija Robert Powell on kiinnostunut Aurajoesta ja sen merkityksestä sen äärellä asuville. Isossa-Britanniassa asuva kanadalaislähtöinen Powell keskustelee Turun kirjamessuilla perjantaina 7.10. europarlamentaarikko ja Saaren kartanon johtokunnan pitkäaikaisen puheenjohtaja Sirpa Pietikäisen kanssa työskentelystään joki-teeman parissa sekä lukee otteita runoteoksistaan.

Pakistanilais-kanadalainen kirjoittaja ja kulttuurituottaja Zarmina Rafi kirjoittaa Saaren kartanolla toisiinsa kytkösissä olevia novelleja ,ja tutkii uuden median taiteenalan tuotantoa Pakistanissa seuraavaa esseetään varten.

Yhdysvaltalainen taiteilija Leyya Mona Tawil tunnetaan myös nimellä Lime Rickey International, ja hän työskentelee tanssin, äänen ja performanssin kentällä. Saaren kartanon residenssissä hän työskentelee monitaiteellisen Lime Rickey International’s Future Faith -sooloesityksensä parissa. Lime Rickey International esittää kuvitteellisia kansantansseja ja laulaa kotimaasta, jota ei vielä ole olemassa. Teoksen äänellinen ja koreografinen pohja on arabialaisessa makamissa, dapke-tanssissa, melussa ja käsitteellisissä liikeharjoitteissa.

Syyskuussa Saaren kartanon residenssin kutsutaiteilijana aloitti yhdysvaltalais-irlantilainen näytelmäkirjailija Kevin Doyle. Hän aikoo kahdeksan kuukauden residenssijaksollaan etsiä ratkaisuja, joilla teatteri voi paikata aukkoa median ja todellisuuden välillä. Aukko sen välillä, mitä näemme mediassa ja mitä oikeasti tapahtuu, on koko ajan kasvamassa. Saaren kartanon residenssissä Doyle aikoo kirjoittaa muutamia näytelmiä, joita hän kehitellyt jo parinkymmenen vuoden ajan. Sekä työstää myös muutamia pienempiä teoksia: näytelmiä, installaatiota tai mediateoksia. Lisää Kevin Doylesta voit lukea täältä.

Tutustu residenssivieraisiimme