Uutiset

Saaren kartanon residenssi

14.09.2018

Saari näkyvissä! -teos juhlistaa residenssin 10-vuotista toimintaa

Saaren kartanon Elojuhlissa 24.8.2018 julkistettiin Saaren kartanon julkaisusarjan 5. julkaisu ”Saari näkyvissä! Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi 10 vuotta”.

Vuoden 2018 Elojuhlat alkoivat 10-vuotiasta residenssiä juhlistavan Saari näkyvissä! Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi 10 vuotta -teoksen julkistamisella. Saari näkyvissä! koostuu esseistä, haastatteluista ja muista teksteistä, jotka avaavat kurkistusluukkuja Saaren kartanon residenssin toimintaan ja taiteilijoiden työskentelyyn siellä. Kirjan ovat toimittaneet Veera Schrey ja Silja Pasila.

Kymmenvuotiaan residenssin historiaan mahtuu monenlaista. Veera Schrey kuvailee kirjan suunnitteluvaiheita seuraavasti: ”Materiaaleissa moni residenssivieras kertoi rauhallisesta työskentely-ympäristöstä keskellä luontoa, syksyllä lahdelle kokoontuvista linnuista, rannalla laiduntavista mustista lehmistä, tähtitaivaasta ja yön pimeydestä. Moni puhui vapaudesta toteuttaa taidetta ja tutkimusta hetken aikaa vailla tulosvastuuta ja paineita. Yhtälailla residenssivieraat kertoivat uusien ystävyyksien syntymisestä, ideoiden ja ajatusten jakamisesta. Kerrottiin Saaressa spontaanisti syntyneistä taideprojekteista ja yhteisistä illanvietoista. Ja ruoasta: jouluaterioista, laskiaispullista ja lohesta. Usein raavin päätäni kaiken keskellä. Miten tämän kaiken saa kauniisti kirjoihin ja kansiin, selkeästi, loogisesti, mustana valkoiselle?”

Erilaista aineistoa kirjassa käytettäväksi oli niin runsaasti, että yhtenäisen teoksen kokoaminen tuntui aluksi pieneltä haasteelta. Pikkuhiljaa palasista alkoi kuitenkin hahmottua kokonaisuuksia ja kirjan temaattiset luvut hahmottuivat: paikan henki, työrauha ja Kaivo. Paikan henki viittaa kauneuteen, luontoon, historiaan sekä luovuuteen kannustavaan ilmapiiriin, joka Saaresta huokuu. Samalla residenssi vapauttaa arjen kiireistä ja mahdollistaa työrauhan: kartano tarjoaa aikaa ja rauhaa keskittyä. Kaivolla puolestaan tarkoitetaan taiteilijoiden ja tutkijoiden mahdollisuutta kohdata residenssissä – samaan tapaan kun kyläläiset ennen vanhaan kokoontuivat kaivolla. Yhdessä paikan henki, työrauha ja Kaivo tekevät Saaren kartanosta erityisen paikan.

Kirjassa haluttiin kertoa Saaren kartanon toiminnasta usealla äänellä, sanoin ja kuvin. Saari näkyvissä! onkin toimituskuntaansa laajemman yhteistyön tuotos. Julkaisu on toteutettu yhteistyössä Saaren kartanon henkilökunnan, residenssin alumnien ja yhteistyökumppanien sekä ystävien voimin. Hanna Nurminen, Taru Elfving, Otso Kautto, Teemu Mäki ja Jonimatti Joutsijärvi ovat kirjoittaneet kirjaan viisi esseetä, jotka tarkastelevat residenssitoimintaa erilaisista näkökulmista. Hanneriina Moisseinen pohtii piirtämässään sarjakuvassa eläimen merkitystä. Kirjan esipuheen on kirjoittanut Saaren kartanon johtokunnan puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen. Kirjaan on haastateltu Adriane Wachholzia, Jaakko Niemelää, Katja Syrjää, Aparna Sharmaa, Kristiina Drewsiä, Kirsti Lehmustoa, Visa Knuuttilaa, Matthew Cowania ja Hodhayfa Salihia. Teoksesta löytyvät myös Gerry Loosen, Laura Ukkosen, Anu-Hanna Anttilan ja Seita Vuorelan kirjoittamat tekstit. Kirjan graafisesta suunnittelusta on vastannut Patrik Söderlund. Valokuvat ovat pääosin Otto-Ville Väätäisen ottamia. Lisäksi kirjaa varten on saatu suuri joukko kuvia Saaren alumneilta. Kirjan toimituskunta kiittää kaikkia teoksen tekemisessä mukana olleita!

Saari näkyvissä! Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi 10 vuotta -juhlakirjaa voi ostaa Lauttasaaren kartanon pihamaalla sijaitsevasta Punaisesta huvilasta Kahvila Puhurista. Kirjan esseet sekä Katja Syrjän haastattelu löytyvät myös verkosta:

Saari näkyvissä! -kirjan lisäksi residenssin kymmenvuotisesta toiminnasta sekä juhlavuoden tapahtumista voi lukea Saaren kartano 10-vuotta -sivustolta.