Uutiset

Saaren kartanon residenssi

04.04.2023

Saaren kartanon residenssiin haki ennätysmäärä taiteilijoita

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Maaliskuussa 2023 Saaren kartanon residenssihaussa jätettyjen hakemusten määrä rikkoi ennätyksen ja vuodelle 2024 haki 1 064 taiteilijaa ja taiteellista työryhmää 86 maasta. Yksilöresidenssiin jätettiin 949 hakemusta, joista työpareja oli 103.  Ryhmäresidenssiä haki 115 työryhmää tai taiteellista yhteisöä.

Vastaanotimme tänä vuonna 484 hakemusta enemmän kuin viime vuonna: yksilöresidensseissä hakemuksia oli 442 kappaletta enemmän ja ryhmäresidenssiä haki 59 työryhmää enemmän kuin viime vuonna. Yksi tavoitteistamme on tavoittaa myös länsimaalaisen residenssikentän ulkopuolelta tulevia taiteilijoita ja haku tavoittikin hakijoita myös 13 uudesta maasta. 

Kuvataiteet enemmistönä hakemuksissa 

Kuvataiteiden edustajat olivat jälleen enemmistönä Saaren kartanon residenssiin hakevista, ja residenssiohjelmakohtaisesti tarkasteltuna jakautuminen oli hyvin erilainen. Yksilöresidenssiin saapuneista hakemuksista lähes 50 % oli kuvataiteen edustajia, mutta ryhmäresidenssissä kuvataiteen osuus oli vain 15 % hakemuksista. Esittävät taiteet olivat hakemusten kokonaismäärässä seuraavaksi eniten edustettu taiteenlaji (19 %), ja esittävien taiteiden hakemuksista 68 % kohdentui ryhmäresidenssiin. Kolmanneksi eniten hakemuksia tuli kirjallisuuden alalta (15 %) ja seuraavaksi eniten audiovisuaalisten taiteiden alalta (14 %) sekä musiikin (9 %) alalta. Yksilöresidenssien hakemuksista 17 % oli kirjailijoita, kun taas ryhmäresidenssien puolella työryhmistä neljä prosenttia edusti kirjallisuutta. Audiovisuaalisen alan taiteilijoiden osuus oli yksilöresidenssissä 15 % ja ryhmäresidensseissä 8 %. Musiikin hakemuksia oli yksilöpuolella 6 % hakemuksista, ja ryhmäresidenssiä haki 5 % musiikin alan työryhmää. 

Kotiresidenssi ei avautunut hakijoille 

Tarjosimme mahdollisuuden hakea myös kotiresidenssiin. Kotiresidenssi on etäyhteyksin toteutettava residenssi, jonka perusteena ovat saavutettavuuteen ja yhdenvertaisuuteen liittyvät syyt, kuten esimerkiksi fyysinen rajoite, perhesyyt (esim. yksinhuoltaja), tai lähtömaan vaikea poliittinen tilanne. Kotiresidenssi oli haettavissa vain yksilöresidenssijaksojen ajaksi ja sitä haetaan vain etäyhteyksin tapahtuvaa työskentelyä varten. Kotiresidenssiä ei voi hakea vaihtoehtona paikan päällä tapahtuvan residenssijakson lisäksi ja hakijan tulee perustella etätyöskentelyä saavutettavuuteen liittyvillä syillä. Valitettavasti emme ole onnistuneet avaamaan kotiresidenssiä hakijoille tarpeeksi, sillä sitä hakeneista 35 taiteilijoista vain muutama taiteilija oli ymmärtänyt kotiresidenssiohjelman oikein ja haki sitä vaadituin perustein. 

Suurin osa hakijoista länsimaista 

Taiteilijaresidenssit ovat länsimaalaisten taiteilijoille tutumpi tapa kehittää omaa taiteilijaidentiteettiään. Tämänkin vuoden hakukierroksella toistui edellisten vuosien tapaan länsimaalainen painotus: eniten hakemuksia tuli Suomesta, seuraavaksi eniten Saksasta, Ranskasta, Isosta-Britanniasta, Alankomaista, Yhdysvalloista, Itävallasta, Ruotsista, Italiasta, Puolasta, Intiasta ja Espanjasta. 

Yksi saavutettavuuteen liittyvistä tavoitteistamme on tavoittaa hakijoita myös länsimaiden ulkopuolelta, ja Intian lisäksi uusina maina hakutilastoissa näkyvät muun muassa Bahrain, Bhutan, Kazakstan, Nepal, Singapore, Uganda ja Venezuela. 

Keski-ikäisten taiteilijoiden enemmistö 

Enemmistö yksilöresidenssiin hakijoista edusti ikäluokkaa 36–50 vuotta (42 %), ja seuraavaksi eniten hakijoista (37 %) sijoittui ikäluokkaan 27–35 vuotta.  Residenssin hakeneista taiteilijoista 12 % oli iältään 51–65-vuotiaita, 21–26-vuotiaita oli 7 %, yli 66-vuotiaiden osuus oli prosentin verran ja 16–20-vuotiaita oli 0,1 % hakijoista. 

Myös sukupuolijakauma oli kuten edellisinä vuosina: Suurin osa yksilöresidenssiin hakijoista oli naisia (61 %), miehiä oli hakijoista selvästi vähemmän (32 %) ja muunsukupuolisia oli 7 % hakijoista. 

Suuren hakemusmäärän vuoksi vuodelle 2024 myönnettävien residenssipaikkojen myöntöprosentti tulee olemaan alle 5 %. 

Kiitos kaikille hakijoille mielenkiintoisista hakemuksista! 

Vuoden 2024 residenssipaikat julkistetaan 15. kesäkuuta.
Lähetämme tiedon päätöksistä jokaiselle residenssipaikkaa hakeneelle sähköpostitse.