Uutiset

Saaren kartanon residenssi

28.02.2018

Saaren kartanon residenssi viettää kymmenvuotisjuhlaansa


Saaren kartano viettää tänä vuonna kymmenvuotisjuhliaan. Juhlavuoden kunniaksi haluamme tuoda esille residenssissä työskennelleiden taiteilijoiden ja tutkijoiden työtä erilaisissa pienemmissä ja vähän isommissa juhlavuotemme tapahtumissa. Toiminnanjohtaja Leena Kela kertoo kirjoituksessaan, miten linnuista valikoitui juhlavuoden metafora residenssille: lintujen tapaan taiteilijat muuttavat hetkeksi residenssiin, hauduttelevat ideoitaan ja jatkavat sitten matkaansa uusin ajatuksin.

Pohtiessamme, että miten kuvastaa sitä työtä, mitä me – taiteilijat ja tutkijat sekä meidän henkilökuntamme – täällä residenssissä teemme, päädyimme ajattelemaan lintuja. Linnut ovat voimakkaasti läsnä Saaren kartanolla, sillä sijaitsemme yhden Suomen vilkkaimman lintulahden kupeessa. Residenssitoimintaan liittyvien tärkeiden kysymysten ja toimintojen voidaan myös nähdä vertautuvan lintujen lajityypilliseen käyttäytymiseen. Residenssien pyörittäminen perustuu siihen, että eri puolilta maailmaa saapuvat ihmiset kokoontuvat hetkellisesti työskentelemään samaan paikkaan. He eivät välttämättä ja useinkaan suoranaisesti tee töitä yhdessä, vaan hauduttelevat omia ideoitaan ja valmistelevat teoksiaan rinnakkain toisten samanlajisten eli kollegoidensa kanssa. Residenssijakson päätyttyä taiteilijat ja tutkijat joko palaavat kotiinsa tai jatkavat matkaansa jonnekin toisaalle työskentelemään eri projektien parissa.

Erityisesti taiteilijat ovat usein globaaleja nomadeja, jolloin migraatio, pesiminen ja hautominen voidaan nähdä myös residenssien perustoimintoina. Toisaalta olemme Saaren kartanon residenssissä paljon miettineet myös ilmastonmuutoksen aiheuttamia haasteita ja niihin sopeutumista. Viereisen Mietoistenlahden lintubongarit havaitsevat lähdes vuosittain uusien lintulajien saapumista Suomeen ilmaston lämpenemisen vaikutuksesta, ja me residenssinä otamme vastaan vieraita maapallon eri kolkista. Residenssit ovat keskustelujen ja uusien kytköksien muodostamisen keskuksia. Residensseissä haudutellaan ajatuksia ja teoksia, jotka tulevat esiin kuoriuduttuaan taas uusissa paikoissa ja yhteyksissä. Me emme voi myöskään sivuuttaa kysymystä, mitkä ovat ilmastonmuutoksen vaikutukset residenssitoimintaan ja taiteilijoiden kansainväliseen liikkuvuuteen tulevaisuudessa.

Pian me täällä Saaressa saamme taas todistaa muuttolintujen saapumista Suomeen. Monen lintuparven ensimmäinen etappi Suomessa on Mietoistenlahti, ja keväisin täällä käy aikamoinen kuhina. Meidän juhlavuotemme tuo esiin meillä Saaressa syntyneitä teoksia ja ajatuksia erilaisissa yhteyksissä. Olemme jo käynnistäneet Meet the Artist -sarjan, jonka puitteissa residenssitaiteilijamme esittelevät työtään Saaren kartanon ulkopuolella. Ensimmäiset Meet the Artist -tapahtumat ovat olleet Turussa, ääniperformanssina Titanik-galleriassa ja työpajana Läntisen tanssin aluekeskuksen studiossa. Parhaillaan valmistelemme avoimien ovien päivää sekä muita kesän kutsutilaisuuksia, mutta sitä ennen ja niiden välissä tulee olemaan pienempiä tapahtumia täällä Mynämäellä sekä Turussa ja Helsingissä. Huhtikuussa avaamme yhteisötilan Mynämäen keskustassa, jotta voimme entisestään parantaa vuorovaikutustamme paikallisten asukkaiden kanssa taiteen, taitojen ja tietojen jakamisen muodossa. Kannattaa siis seurata ilmoitteluamme.

 

Leena Kela