Uutiset

Saaren kartanon residenssi

21.04.2022

Saaren kartanon päärakennuksen remontti valmistuu alkusyksystä

Kuva | Photo: Otto-Ville Väätäinen

Vuonna 2020 alkanut Saaren kartanon päärakennuksen remontti valmistuu elokuun loppuun mennessä. Remontin syynä on muiden remonttien yhteydessä havaitut sisäilmaongelmat päärakennuksen ensimmäisen kerroksen alapohjassa.

Mietoisten Saarisen kylässä Mynämäellä sijaitseva, vuonna 1779 valmistunut Saaren kartanon päärakennus on ollut parin vuoden ajan mittavassa remontissa. Saaren kartanon taiteilijaresidenssin toimisto ja tapahtumat ovat siirtyneet remontin ajaksi päärakennuksesta muihin kartanon tiloihin, mutta residenssin henkilökunta muuttaa todennäköisimmin syyskuun alussa takaisin päärakennuksen tiloihin. Remontin syynä on rakennuksen huono sisäilma. Päärakennuksen monivuotisen keskiaikaisen kellarin korjaustöissä ilmeni, että koko rakennuksessa on muun muassa puutteellinen painovoimainen ilmanvaihto, ilmavuotoa rakenteista ja ensimmäisen kerroksen välipohjassa on paikoitellen mikrobivaurioita.

Remontin aikana päärakennuksessa on toteutettu toimiva painovoimainen ilmanvaihto, korjattu lattiasta ja seinästä löytyneet vanhat lahovauriot ja samalla on poistettu välipohjan vaurioituneet materiaalit ja rakennettu  uusi lattia päärakennuksen ensimmäiseen kerrokseen. Aiemmin esteellinen rakennus on remontin myötä myös saavutettava ja sen toiminnallisuutta on parannettu muun muassa invahissin sekä henkilöstö- ja varastotilojen osalta.

”Odotamme kovasti paluuta takaisin kunnostettuun kartanon päärakennukseen. Nyt kun remontin loppusuora jo häämöttää, haluan kiittää Saaren kartanon henkilökuntaa jaksamisesta ja joustavuudesta remontin aiheuttamien muutosten keskellä. Lisäksi haluan osaltani kiittää kaikkia niitä rakennusalan ammattilaisia, jotka ovat työllään varmistaneet, että Saaren kartanon kulttuurihistoriallisesti merkittävä päärakennus on taas terve ja tulee säilymään sellaisena pitkään”, kertoo residenssin johtaja Leena Kela.