Uutiset

Saaren kartanon residenssi

11.09.2015

Saaren kartano ja Galleria Hippolyte esittävät: Tärähtäneet ämmät ”DYSTOPIA/UTOPIA”

Lokakuussa Saaren kartanon ja Valokuvagalleria Hippolyten yhteistyö jatkuu, kun galleriassa järjestetään Tärähtäneiden ämmien DYSTOPIA/UTOPIA -näyttely sekä siihen liittyvät työpajat ja seminaari. DYSTOPIA/UTOPIA on yhteisötaiteellinen valokuvaukseen ja skenaariotyöskentelyyn pohjautuva taideprojekti, joka toteutettiin kahdesti syrjäytymisvaarassa olevien nuorten kanssa.


Yhteisötaidetta Saaren kartanossa

DYSTOPIA/UTOPIA sai alkunsa Saaren kartanon yhteisötaiteen Kaivossa elokuussa 2013. Yhteisötaiteen Kaivo syntyi yhteisötaiteilija Pia Bartschin toiveesta luoda keskustelua yhteisötaiteen ympärille. Kartanossa työskenteli tuolloin parin viikon ajan neljä taiteilijatyöparia, kukin yhdessä jonkin paikallisen yhteisön kanssa. Kuva- ja yhteisötaiteilija Suvi Aarnio ja yhdysvaltalainen kuvataiteilija Andrea Dezsö tekivät mietoislaisten naisten kanssa vaakunoita taidekäsityön keinoin, Pia Bartsch ja saksalainen animaatiotaiteilija Anne Breymann ohjasivat animaatiotyöpajoja MSTT ry:n kanssa ja ohjaaja Annamari Karjalainen ja espanjalainen ohjaaja ja näyttelijä David Martinez järjestivät Mynämäen Lizelius-kodin dementiaosastolla esittävän taiteen työpajoja. Kuvataiteilijatyöpari Tärähtäneet ämmät ja yhdysvaltalainen videotaiteilija Gabriel Mellan työskentelivät syrjäytymisvaarassa olevien nuorten kanssa videon ja valokuvauksen keinoin pohdiskellen nuorten dystopia–utopia-mielikuvia.

Tärähtäneet ämmät ja Gabriel Mellan jatkoivat projektia Saaren kartanossa seuraavana kesänä ryhmäresidenssissä ja työskentelivät edellisenä kesänä tutuksi tulleiden nuorten kanssa. Jokaisen nuoren kanssa työstettiin oma kolmen valokuvan sarja, joka kuvaa nuoren tulevaisuudennäkymiä, utopiaa ja dystopiaa sekä nykytilaa.

Tulevaisuutta nuorten ehdoilla

Tärähtäneiden ämmien tavoitteena oli DYSTOPIA/UTOPIA-projektissa tuoda esille nuorten oma ääni ja heidän omat tulevaisuudennäkymänsä dystopian ja utopian käsitteiden kautta. Työpajojen aikana nuoret työskentelivät yhdessä ja opettelivat samalla vuorovaikutustaitoja. He oppivat myös taiteellista ajattelua ja muun muassa miljöökuvauksen perustaitoja. Kaikkein tärkein osa prosessia oli nuorten ja projektin vetäjien yhdessä tekemät suunnitelmat siitä, miten omat unelmat voisi saavuttaa konkreettisesti. He unelmoivat, asettivat tavoitteita ja miettivät tulevaisuuteen liittyviä riskejä. Työpajassa nuoria haastettiin miettimään ja vastaamaan projektin ydinkysymyksiin: ”Kuinka voin välttää dystooppisen näkymän toteutumisen ja miten saavutan oman utopiani?”

Nuoret muodostivat vetäjien kanssa kuvausryhmän, jossa jokaisella on oma vastuualueensa; yksi oli valokuvaaja, yksi valokuvaajan assistentti, yksi valosuunnittelija, lavastaja, dokumententoija ja kuvaussessioiden DJ jne.

Nuoret itse ovat valitsivat lähiympäristöstään paikkoja, jotka edustivat heidän omia dystooppisia ja utooppisia tulevaisuuden näkymiään. Jokainen nuori kuvattiin kahdessa eri paikassa. Lisäksi he kuvasivat tätä hetkeä edustavan kuvan, ja kuvat muodostavat yhdessä valokuvatriptyykin. Näitä triptyykkejä nähdään lokakuussa Valokuvagalleria Hippolyten näyttelyssä.

 

Näyttely Hippolytessä, työpajat ja seminaari

Lokakuussa DYSTOPIA/UTOPIA on esillä Valokuvagalleria Hippolytessä ja esillä ovat nuorten kanssa tehdyt triptyykit.

Näyttelyn aikana Tärähtäneet ämmät vetävät työpajoja, joissa käsitellään utopian ja dystopian teemoja vuonna 2015 ja omaan tulevaisuuteen suuntautuvia unelmoimisen ja tavoitteen asettelun taitoja.

Lauantaina 17.10. järjestetään Valokuvagalleria Hippolyten tiloissa seminaari klo 12–18. seminaarin puhujina ovat paitsi Tärähtäneet Ämmät Katriina Haikala ja Vilma Metteri, yhteisötaiteilija Pia Bartsch (Saaren kartano), taiteilijat Tellervo ja Oliver Kochta-Kalleinen, Jani Leinonen, Jari Tamminen ja erityisasiantuntija Henri Terho (Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen Turun toimipiste).

Tarkempia tietoja näyttelystä ja seminaarista voit seurata Valokuvagalleria Hippolyten verkkosivuilta.

Tärähtäneet ämmät: DYSTOPIA/UTOPIA 2.–25.10.2015 Valokuvagalleria Hippolyte Yrjönkatu 8-10 sisäpiha, 00120 Helsinki Näyttelyt avoinna ti–pe 12–17, la–su 12–16