Uutiset

Saaren kartanon residenssi

05.02.2021

Saarekkeen ikkunanäyttely osana Mynämäen luonto- ja lastenkulttuuriviikkoa 7.2.–14.2.

Saaren kartanon taiteilijaresidenssin Saarekkeen ikkunassa esillä oleva ikkunanäyttely ”Etsi meidät, kun vielä voit” on osa 7.2.–14.2.2021 järjestettävää Mynämäen luonto- ja lastenkulttuuriviikkoa.


Etsi meidät, kun vielä voit Saareke Keskuskatu 20 23100 Mynämäki

Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartschin ideoima näyttely käsittelee Suomen uhanalaisia lajeja ja Saarekkeen ikkunassa olevat uhanalaisia eläimiä esittävät eläinteokset ovat syntyneet yhdessä Koivikkokujan toimintakeskuksen työntekijöiden ja Saarekkeessa järjestettyyn avoimeen työpajaan osallistuneiden kanssa.

Ikkunanäyttelyn avulla tuodaan esille Suomen eläinlajiston huolestuttava tilanne, sillä Suomen ympäristökeskuksen koordinoiman Suomen lajien Punainen kirja 2019 -uhanalaisuusarvioinnin mukaan lähes kolmasosa kaikista Suomen lajeista kuuluu Punaiselle listalle. Punaisella listalla olevat lajit katsotaan hävinneiksi, uhanalaisiksi, silmälläpidettäviksi tai puutteellisesti tunnetuiksi. Yleisin uhanalaistumisen syy on ihmisen aiheuttamat elinympäristön muutokset koskien metsiä, maatalousympäristöjä, soita ja vesistöjä.

”Mielestäni olennaista on se, että me ihmiset olemme osa suurempaa kokonaisuutta maapallolla, ja jos sooloilemme omien tarpeidemme tyydyttämisellä ajattelematta muita, on sillä arvaamattomat seuraukset kaikille eliölle”, sanoo Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch.

Saarekkeen Etsi meidät, kun vielä voit -ikkunanäyttely on avoinna koko helmikuun ajan, ja se on toiminut innoittajana Mynämäen kirjaston helmikuun varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja alkuopetuksen kuukauden kirjan valinnassa. Kuukauden kirjana on helmikuussa Pasi Pitkäsen Kadonneiden eläinten saari, jossa käsitellään myös uhanalaisia ja sukupuuttoon kuolleita eläimiä.

Etsi meidät, kun vielä voit on yksi luonto- ja lastenkulttuuriviikon Wirma etsii ystäväänsä -ikkunanäyttelysuunnistuksen tehtävä. Saarekkeen rastin tehtävä on miettiä, kuinka monta ikkunassa olevista eläimistä lapset ovat itse nähneet luonnossa.

Tarkemmat ohjeet ja kartan ikkunanäyttelysuunnistukseen saa Mynämäen kirjastosta (Keskuskatu 13, Mynämäki).

 

Muistutamme ikkunanäyttelyyn tutustujia huolehtimaan yli 2 metrin turvaväleistä!

 

Mynämäen luonto- ja lastenkulttuuriviikon yhteistyökumppanit: MLL Mynämäki, Wirmon Martat, Meri-Vakan 4H, Mynämäen seurakunta, Saaren kartanon taiteilijaresidenssi (Saareke), Nuorten työpaja Masku-Mynämäki-Nousiainen, Mynämäen nuoriso-, kirjasto- ja kulttuuritoimi, Mynämäenseudun luonnonsuojeluyhdistys, Wirmo-Seura.