Uutiset

Saaren kartanon residenssi

02.06.2015

Punkkia ja klassista musiikkia

Vuoden 2012 alussa lontoolainen kuvataiteilija, kulttuuriaktivisti ja pedagogi Oreet Ashery työsti Saaren kartanossa uutta elokuvaansa Party for Freedom. Residenssijakson aikana Ashery ystävystyi niin ikään residenssissä työskennelleen suomalaisen säveltäjän Timo-Juhani Kyllösen kanssa.


Ashery kutsuu teostaan liikkuvan kuvan audiovisuaaliseksi albumiksi. Tarkastelun kohteena ovat oikeistolaiset, anti-islamistiset ja maahanmuuttajavastaiset keskustelut, jotka ovat olleet viime vuosina ajankohtaisia Euroopassa. Teemat ja käsittelytapa ovat tyypillisiä Asherylle: hän käsittelee usein töissään muun muassa kulttuuriin ja poliittiseen toimintaan liittyviä kysymyksiä performanssitaiteen, liikkuvan kuvan, valokuvan ja esineiden avulla.

Party for Freedom on yhtä lailla ääni- ja musiikkiteos kuin liikkuvaa kuvaa. Teos sisältää 10 kappaleen soundtrackin, joka koostuu Kyllösen sävellysten lisäksi lontoolaisen Woolf-punkyhtyeen musiikista. Asheryllä oli teoksessaan yhtenä tausta-ajatuksena pohtia, miten äänen demokratisoiminen voisi toimia vapauttamisen tekona. ”Punkin yhdistäminen kokeelliseen ja klassiseen musiikkiin tuntui täydelliseltä tavalta toteuttaa tämä”, sanoo Ashery.

Ensimmäinen versio Party for Freedomista sai ensi-iltansa lokakuussa 2013 osana Liverpool Biennial 2012 -festivaalia. Vuonna 2013 teos nähtiin Lontoon lisäksi muun muassa Kööpenhaminassa ja lokakuussa 2013 Galleria Hippolytessä Helsingissä.

Oreet Ashery kuvailee työskentelyään Party for Freedomin parissa kuvataiteilija Minna L. Henrikssonille Valokuvagalleria Hippolytessä – katso video.