Uutiset

Saaren kartanon residenssi

26.06.2020

Mietoistenlahden Kulttuuripolun ensimmäinen taideteos esillä syyskuun loppuun

Saarenrantatien ja Vasikkahaan lintutornin väliseltä Kulttuuripolulta Mietoistenlahden ääreltä voit löytää tänä kesänä taiteilija Henriikka Kontimon osallistavan installaation Mistä puhumme kun puhumme luonnosta (2020).


Kulttuuripolku on Koneen Säätiön Saaren kartanon taiteilijaresidenssin ja Mynämäenseudun luonnonsuojeluyhdistys ry:n Mietoistenlahti – luontoelämyksiä kaikille -hankkeen yhteistyönä ideoima ja ylläpitämä virkistysreitti ja se on avoinna kaikille siellä käveleville. Kulttuuripolulla esitellään toisinaan Saaren kartanossa työskennelleiden taiteilijoiden teoksia. Nyt polulla olevaan taideteokseen on mahdollista tutustua syyskuuhun asti. Kulttuuripolun viralliset avajaiset siirtyivät koronaviruspandemian vuoksi keväältä syksylle. Ilmoitamme tarkemmasta ajasta sen varmistuttua.

Mistä puhumme kun puhumme luonnosta

Niityn laitaan ja polun varteen sijoitettu teos koostuu puisesta penkistä, postilaatikosta ja laatikon sisällä olevista kyselylomakkeista. Katsoja voi avata postilaatikon, ottaa sieltä lomakkeen, kynän ja kirjoitusalustan ja istuutua penkille täyttämään lomaketta. Lomake, jonka otsikko on Tervetuloa matkalle kohti laadukasta luontosuhdetta, sisältää 44 kysymystä luontosuhteesta ja lisätietoa, jonka kautta katsoja voi peilata omaa suhdettaan luontoon ja omia käsityksiään luonnosta.

Teoksessaan Henriikka Kontimo rinnastaa sen, miten puhumme luonnosta, siihen miten puhumme parisuhteesta. Hänen mukaansa näissä puhumisen tavoissa on paljon yhteistä. Ihmisen suhde luontoon muistuttaa usein suhdetta toiseen olentoon, vaikkei luonto olekaan yksittäinen olento. Nykyisessä parisuhdepuheessa, jota eri asiantuntijatahot ja media tuottavat, puhutaan usein parisuhteen jatkuvan kehittämisen ja hoitamisen tarpeesta. Puheessa määritellään rivien välissä – tai suoraan – sitä, millaista kaavaa laadukkaan parisuhteen ja sen kehittymisen tulisi noudattaa.

Kontimon mukaan luontosuhteesta puhutaan nykyisin usein samalla tavalla. Luonnon paikkojen tai luontosuhteen laatua pyritään määrittelemään erilaisilla mittareilla ja enenevässä määrin keskustellaan myös luontosuhteen hoitamisesta. Lomakkeiden lähtökohtana taiteilija on käyttänyt netistä löytyviä parisuhdekyselyitä, naistenlehtien artikkeleita ja eri järjestöjen tuottamia materiaaleja hyvästä parisuhteesta ja parisuhteen ongelmista.

Kontimo on pohtinut luonnon ja ihmisen suhdetta useissa teoksissaan. Hänen mukaansa luonnosta keskustellaan nykyisin usein ensisijaisesti ekologian kautta ympäristönä ja ekosysteeminä. Pelkkään luonnontieteellisen lähestymiseen pohjautuva luontopuhe ei kuitenkaan aina kosketa ihmisiä tunnetasolla. Luontoihmisen rooli voi tuntua ahtaalta ja luonto etäiseltä tai tylsältä. Suhde luontoon voi näyttäytyä ensisijaisesti moraalisena velvollisuutena, ei nautintoa tuottavana olemisen tapana. Taiteilijana Kontimoa kiinnostaa se, miten luontoa voi käsitellä taiteessa niin, että se herättäisi ajatuksia ja koskettaisi myös tunnetasolla.

Henriikka Kontimo (s.1981) on Tampereella asuva kuvataiteilija, joka on valmistunut Kuvataideakatemiasta tila-aikataiteen osastolta vuonna 2008. Hän opiskelee tällä hetkellä hienopuusepäksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Kontimo työskenteli Saaren kartanon taiteilijaresidenssissä syys–lokakuussa 2019.

Henriikka Kontimon kotisivut