Uutiset

Saaren kartanon residenssi

28.03.2018

Matthew Cowan: para field notes Valokuvagalleria Hippolytessä 6.–22.4.2018


Uusiseelantilaisen taiteilija Matthew Cowanin näyttely para field notes on jo kuudes Saaren kartanon residenssin ja Valokuvagalleria Hippolyten yhteistyönäyttelyiden sarjassa. Tämän vuoden näyttely on osa residenssin 10-vuotisjuhlavuoden tapahtumia.

Cowanin näyttelyn keskiössä ovat vanhat tavat ja kansanuskomukset. Hänen historiaan, kansanperinteeseen, maatalouteen ja biologiaan pohjautuvat teoksensa tarjoavat kuvitteellisen näkymän maaseutuun ja muokkaavat käsityksiämme siitä. Kokonaisuuteen kuuluu heinästä ja muista maataloudesta tutuista esineistä tehtyjä installaatioita, valokuvia ja videoita sekä kokoelma Saaren kartanon läheisestä Tavastilan kotiseutumuseosta lainattuja esineitä. Myös Mynämäen mieslaulajat osallistuivat joidenkin nähtävien videoiden toteuttamiseen.

”Kansanperinne liittyy enimmäkseen maaseudun elämään, mutta nykyään suurin osa ihmisistä asuu kaupungeissa. Minua kiinnostaa kuilu asuinpaikkamme ja perinteiden välillä”, kertoo Cowan.

Taiteellisessa työskentelyssään hän tarkastelee ikivanhoja tapoja ja taikauskomuksia, jotka esiintyvät edelleen nykyhetkessä oudolla tavalla. Cowan tutki Saaren kartanon kutsutaiteilijajaksollaan varsinaissuomalaista kansanperinnettä ja tutustui myös Kalannin kirkon Pietari Henrikinpojan 1470-luvun maalauksiin.

Näyttelyn nimi para field notes viittaa maalauksissa esiintyviin paholaismaisiin hahmoihin, joiden voidaan tulkita kuvaavaan suomalaisessa ja eurooppalaisessa kansanperinteessä tunnettua yliluonnollista haltijaolentoa, para-henkiolentoa. Para oli talon henki ja omistajansa apuolento, jonka tehtävänä oli talon ja omistajansa auttaminen ja näiden vaurauden takaaminen. Para voitiin lähettää varastamaan maitoa naapurilta, ja kirkon maalauksissa on kuvattu muun muassa ihmisiä kirnuamassa vierellään seisovan paran varastamaa maitoa voiksi.

Matthew Cowan (s. 1974, Auckland, Uusi-Seelanti) on Berliinissä ja Helsingissä toimiva kuvataiteilija, joka työskentelee eurooppalaisen kansanperinteen ja tapojen parissa valokuvan, videon, installaation sekä performanssin keinoin. Hänen teoksensa käsittelevät outoutta, joka liittyy vanhojen perinteiden ja tapojen säilymiseen nykymaailmassa.

Saaren kartano on Koneen Säätiön ylläpitämä taiteilija- ja tutkijaresidenssi Mynämäellä. Cowan työskenteli Saaren kartanon residenssissä ensin vuonna 2013, uudelleen Lintutorni-kollektiivin kanssa kesällä 2015, ja syksystä 2016 kevääseen 2017 hän oli Saaren kartanon kutsutaiteilija. Hän suorittaa parhaillaan Taiteen tohtorin tutkintoa Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa Helsingissä.

Lue lisää Matthew Cowanista ja tutustu näyttelyyn.

Näyttely avoinna 6.–22.4.2018: ti–pe 12–17, la–su 12–16, ma kiinni

Valokuvagalleria Hippolyte ja Hippolyte Studio Yrjönkatu 8–10 sisäpiha | 00120 Helsinki | +358 9 612 33 44

www.hippolyte.fi Gallerian saavutettavuustiedot