Uutiset

Apurahat

17.03.2022

Koneen Säätiö tukee Ukrainan sotaa pakenevia tieteen- ja taiteentekijöitä 400 000 euron lisärahoituksella

Ukrainan lippu

Kuva: Leonhard Niederwimmer / Unsplash

Koneen Säätiö tukee Ukrainan sotaa pakenevia tutkijoita ja taiteilijoita työskentelyapurahoilla ja residenssipaikoilla. Säätiö myönsi lisärahoitusta tutkijoiden vierailuohjelmia Suomessa koordinoiville Helsingin ja Turun yliopistojen tutkijakollegiumeille. Myös säätiön residenssit Saaren kartanossa Mynämäellä ja Helsingin Lauttasaaressa ottavat vastaan tulijoita Ukrainasta.

Koneen Säätiö pyrkii erityisrahoituksella vastaamaan Ukrainan sodan aiheuttamaan inhimilliseen kärsimykseen ja hätään.

Rahoituksia myönnettiin Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin Baltian maista, Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta tulevien tutkijoiden vierailuohjelmalle sekä Turun yliopiston tutkijakollegiumin Scholars at Risk -ohjelmalle. Käynnissä oleviin ohjelmiin myönnettiin lisäpaikkoja yhteensä seitsemäksi tutkijavuodeksi. Tutkijakollegiumit etsivät uudet rahoitettavat tutkijat verkostojensa kautta.

Myös säätiön residenssit Saaren kartanolla Mynämäellä ja Helsingin Lauttasaaressa ottavat vastaan tulijoita Ukrainasta, ja näihin residenssipaikkoihin myönnettiin lisärahoitusta.

”Pyrimme tekemään nopeat tukipäätökset ja käyttämään tuen kanavoimisessa olemassa olevia rakenteita, jotta tuki saavuttaisi mahdollisimman hyvin kotimaistaan pakenevat ukrainalaiset, venäläiset ja valkovenäläiset tutkijat ja taiteilijat. Säätiöiden pitkäjänteistä tukea ukrainalaisille ja diktatuurista kärsiville venäläisille tarvitaan myös jatkossa. Säätiöiden työ on myös rauhantyötä”, kertoo säätiön tiede- ja taiderahoituksen johtaja Kalle Korhonen.

Koneen Säätiön hallitus myönsi lisäapurahoja yhteensä 396 900 euroa kokouksessaan 14.3.2022. Säätiön säännöt eivät mahdollista humanitäärisen avun antamista Ukrainaan.