Uutiset

Saaren kartanon residenssi

05.10.2018

Koko kylän oma kirjasto on avattu

Loppuvuodesta 2013 Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch aloitti projektin läheisen Tavastilan koulun kanssa. Muutaman vuoden kiinni ollut Mietoisten kirjasto oli muuttanut uusiin tiloihin uuteen Mietolan kylätaloon itsepalvelukirjastona. Yhdessä Tavastilan koulun oppilaiden kanssa kirjaston sisustus mietittiin ja toteutettiin työpajoissa kevään aikana.

Mietoisten itsepalvelukirjaston erityisyys on itsepalveluominaisuutensa lisäksi sen sisällä – Pia Bartsch ja Tavastilan koulun oppilaat ovat toteuttaneet sen sisätiloihin kaksi eri teemaa käsittelevää huonetta. Tavastilan 1.–4. luokan oppilaat työstivät päähuonetta, jonka teemana on Liisa Ihmemaassa, ja 5.–6. luokkalaiset suunnittelivat ja tekivät dekkarihuoneen sisustuksen. Työskentely oli intensiivistä Bartschin vetämissä työpajoissa, ja lapset olivat innoissaan saadessaan osallistua kirjaston suunnitteluun ja tekemiseen.

Tuunataan yhdessä kyläkirjasto -hankkeen lähtökohtana on ollut kehittää Mietoisten itsepalvelukirjaston toimintaa sekä toiminnallisesti että sisustuksellisesti. Koulun ja kirjaston yhteistyön kehittämisen yhtenä keskeisenä ajatuksena on ollut luoda kirjastosta sekä koulun opetusta että oppilaiden omaa aktiivisuutta tukeva oppimisympäristö, ja osallistaa oppilaat oman lähikirjastonsa kehittämiseen. Hankkeen alussa Tavastilan koulun oppilaskunta keräsi oppilailta, vanhemmilta ja muilta kylän asukkailta ideoita ja mielipiteitä kirjaston toiminnan kehittämiseksi.

Kirjaston avajaiset olivat perjantaina 25.4.2014 ja avajaisvieraat saivat todeta, että kirjasto itsessään on taideteos. Avajaisissa esiintyvät mm. Duo Mitrej sekä Laurin koulun yläasteen ja lukion musiikkiopettajan Petri Vanhasen ohjaama Laurin koulun bändi.

Kirjaston ainutlaatuisuutta voi ihailla Mynämäen Mietoisten itsepalvelukirjastossa osoitteessa Kirkkotie 124, Mietoinen. Kirjasto on avoinna joka päivä 7–21.

Hanke on saanut rahoitusta ELY-keskukselta ja Mynämäen kunnalta.