Uutiset

Saaren kartanon residenssi

01.06.2015

Jonimatti Joutsijärvi

Saaren kartanon toisena kutsutaiteilijana (2014–2015) oli runoilija, performanssitaiteilija ja esseisti Jonimatti Joutsijärvi, joka oli kahden kuukauden residenssissä syksyllä 2009.

Runoilija, performanssitaiteilija ja esseisti Jonimatti Joutsijärvi työskenteli Saaren kartanon residenssin toisena kutsutaiteilijana syyskuusta 2014 huhtikuun 2015 loppuun.

Jonimatti Joutsijärvi (s. 1984, Salla) on Kaarinan Rauhanlinnassa asuva runoilija, esseisti, performanssitaiteilija ja uskontotieteilijä. Hän oli Saaren kartanon yksilöresidenssissä syys–lokakuussa 2009,  ja hänen residenssiaikanaan työstämät teokset, runokokoelma Aloitan alusta. Alan laulaa (ntamo) ja esseekokoelma Ei mikään itsessään (Sanasato) julkaistiin molemmat syksyllä 2010. Hänen esikoisrunoteoksensa Tule on minun nimeni ilmestyi vuonna 2007 (ntamo)

Kutsutaiteilija-aikanaan Joutsijärvi aikoo keskittyä runojen ja laulujen tekemiseen.

”Kutsutaiteilijuus tuntuu luottamuksenosoitukselta työtäni kohtaan. Se antaa mahdollisuuden kirjoittaa laajaa käsikirjoitusta ja etsiä rauhassa lauluja. Kummankin työn pitkäjänteinen ja mielekäs edistäminen vaatii aikaa. Kahdeksan kuukautta on pitkä aika, jossa nuo ja epäilemättä myös jotkin muut taiteellisen työni rönsyilevät osat voivat kasvaa. Saaren kartano on myös otollinen paikka esityksellisten kokeilujen tekemiselle, sillä paikalla on potentiaalinen pieni yleisö omasta takaa. Ympäristö on myös kiehtova, meri ja taivas ja vanha merenpohja, jolta on helppo seurata auringon kulkua aamusta iltaan”, Joutsijärvi kuvaa tulevaa kutsutaiteilijakauttaan.

“Kirjoittamisen lisäksi laulan ja teen esityksiä yksin ja erilaisissa kokoonpanoissa. Runous on minulle kirjoituksen lisäksi myös äänen ja kuvan taidetta. Tällä hetkellä olennaiselta tuntuu pohtia käytännössä Jerzy Grotowskin toteamusta, jonka muistan tähän tapaan: taiteellisen työn tulisi voida koskettaa ihmisenä olemisen kokonaisuutta.”, Joutsijärvi kertoo.

“Olen hyvin iloinen siitä, että Jonimatti suostui ensi talven kutsutaiteilijaksi. Jonimatin monipuolinen taiteilijaprofiili rikastaa ensi talven taiteilijoiden välistä vuorovaikutusta ja heidän Kaivo-kokemuksiaan. Toivotan Jonimatin lämpimästi tervetulleeksi, ja yhdessä muun henkilökunnan kanssa teemme parhaamme, että hän viihtyisi täällä. Odotan myös kovasti, että saan kuulla Jonimatin laulua.”, kertoo Saaren kartanon toiminnanjohtaja Hanna Nurminen.

Lisää Joutsijärven ajatuksia kutsutaiteilijuudesta voit katsoa huhtikuussa 2014 Saaren kartanossa kuvatusta videosta:

Lue tiedote »