Uutiset

Saaren kartanon residenssi

22.04.2020

Jaana Eskola aloitti ekologisen residenssitoiminnan koordinaattorina Saaren kartanossa

Ekologiaa ja nykytaidetta urallaan yhdistellyt Eskola uskoo, että residenssissä voidaan kehittää uusia tapoja toimia ja ajatella niin taiteen kuin ekologisen kestävyyden kontekstissa.


Koneen Säätiön ylläpitämä Saaren kartanon taiteilijaresidenssi suuntaa tulevina vuosina kohti ekologisesti kestävää residenssiohjelmaa. Ohjelman kehittämisen fokuksena on kestävyysajattelu residenssitoiminnassa: ekologisesti kestävän toiminnan kehittäminen pitkäjänteisesti testaten ja oppien.

Yksi kestävän residenssitoiminnan ensimmäisistä askelista on ollut ekologisen residenssitoiminnan koordinaattorin rekrytointi. Tehtävään valittiin Jaana Eskola, joka aloitti uudessa työssään huhtikuun alussa.

Jaana on opiskellut ympäristöpolitiikkaa Tampereen yliopistossa sekä valmistunut kuvataiteilijaksi Taidekoulu Maasta. Hän on työskennellyt ympäristöjärjestöissä, taide- ja kulttuuriohjelman vetäjänä British Councilin Suomen-toimistossa sekä HIAPin Frontiers in Retreat -hankkeessa, joka käsitteli ekologisia kysymyksiä nykytaiteen keinoin. Pari viimeistä vuotta Jaana työskenteli DocPoint-elokuvatapahtumat ry:ssä tuotantokoordinaattorina.

”Ekologia ja nykytaide ovat kulkeneet elämässäni rinta rinnan viimeiset viisitoista vuotta. Saaren kartanon ekokoordinaattorin tehtävä osuu juuri siihen ytimeen, mistä olen aina ollut kiinnostunut”, summaa Jaana.

Residenssi voi synnyttää uusia tapoja toimia

Ekologisen kriisin myötä kaikki yhteiskunnan osa-alueet vaativat uudelleenajattelua, -järjestäytymistä ja -rakentamista. Tämä koskee myös taidetta. Jaana kertoo, että kaiken keskiössä on ihmisen suhteen korjaaminen toisiin lajeihin.

”Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen edellyttää sitä, että mietimme uudelleen, miten voisimme elää rauhallista rinnakkaiseloa muiden lajien kanssa.”

Tähän kietoutuvat Jaanan mukaan myös kulutuksen radikaali vähentäminen sekä luonnonvarojen kestävämpi käyttö.

Saaren kartanon residenssi on luonteeltaan erityislaatuinen paikka, jossa paikallinen ja globaali kohtaavat. Siellä omaan työhön uppoutuminen sekä toisaalta toisten taiteilijoiden kanssa luotu yhteisö luovat hedelmällisen maaperän jonkin uuden versomiselle.

”Odotan työltäni kohtaamisia ihmisten kanssa sekä uuden oppimista ja oivaltamista”, Jaana pohtii.

”Uskon, että Saaren kartanon residenssissä voidaan kehittää uusia tapoja toimia ja ajatella niin taiteen kuin ekologisen kestävyyden kontekstissa.”

Koronaviruspandemian takia Jaana työskentelee toistaiseksi etänä Helsingistä käsin, mutta olosuhteiden salliessa koittaa muutto Mietoisiin. Varsinais-Suomi on itäsuomalaistaustaiselle Jaanalle hyppy tuntemattomaan, mutta maalaiselämän mahdollisuudet vetävät puoleensa.

”Ihanaa päästä laittamaan omaa puutarhaa ja hoitamaan kasvimaata!”