Uutiset

Saaren kartanon residenssi

01.06.2015

Jaakko Niemelän teoksissa taiteellinen valaistus tulee osaksi julkista tilaa

Saaren kartanon residenssin ensimmäiseksi kutsutaiteilijaksi kutsuttiin kahdeksaksi kuukaudeksi 2013–2014 kuvataiteilija Jaakko Niemelä.

Työskentelystäni valon ja julkisen taiteen parissa

Olen kiinnostunut luonnonvalon ja keinovalon yhdistämisestä teoksissani sekä varjoista ja pimeydestä. Tutkin veistoksissani, installaatioissani ja julkisissa teoksissani valoa tilassa: sitä miten materiaalit heijastavat valoa ja miten taiteellinen valaistus voidaan yhdistää toiminnallisiin tarpeisiin.

Toteuttamani lukuisat julkiset valoteokset ja kilpailuehdotukset ovat lähentyneet ympäristön valaistussuunnittelua, johon yhdistän kuvataiteen mahdollisuudet. Tehdessäni yhteistyötä arkkitehtien ja muiden suunnittelijoiden kanssa, taide ja taiteellinen valaistus syntyvät luontevasti kiinteäksi osaksi rakennusta, tilaa tai kaupunkiympäristöä.

Kokemuksia Saaren kartanosta

Olen ollut Saaren kartanon residenssissä marras–joulukuussa 2009.

Olen toiminut Saaren kartanolla opettajana ja ryhmänvetäjänä kahdessa projektissa: Suomen kulttuurirahaston Myrsky, syrjäytymisvaarassa olevien nuorten taidehanke, maalis–toukokuussa 2010 sekä Speed of Darkness, nuorten suomalaisten, virolaisten ja latvialaisten taiteilijoiden työpaja kesällä 2011. Projektin aikana toteutetuista teoksista tehtiin näyttelyt Aboa Vetus & Ars Nova -museoon Turkuun ja Kumuun Tallinnaan.

Työsuunnitelma residenssijaksolle

Valmistelen laajaa yksityisnäyttelyä Helsingin Taidehalliin vuodelle 2015. Näyttely on osittain retrospektivinen ja siellä tulee olemaan esillä myös yhdessä vaimoni Helena Hietasen kanssa tekemiämme teoksia.

Suunnittelen valotaideteoksen yhteistyössä runoilija Henriikka Tavin kanssa Saaren kartanon lampeen.

Suunnittelen kirkkohallituksen uuden kappeliin visuaalista ilmettä ja valotaideteosta yhteistyössä Helena Hietasen ja sisustusarkkitehti Irene Koukun kanssa.

Lisää töistäni löydät nettisivuiltani