Uutiset

Saaren kartanon residenssi

20.10.2017

Ilan Manouachin Shapereader – käsillä luettavaa sarjakuvaa

Saaren kartanon ja Valokuvagalleria Hippolyten yhteistyö jatkuu marraskuussa viidettä kertaa: tällä kertaa yleisöllä on mahdollista tutustua Ilan Manouachin kokeellisiin, kosketeltaviin sarjakuviin. Näyttelyn avajaiset torstaina 2.11. klo 17–19. Lämpimästi tervetuloa!


Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssin ja Valokuvagalleria Hippolyten näyttely-yhteistyö alkoi vuonna 2013, ja nyt marraskuussa on esillä viides yhteisnäyttely, sarjakuvataiteilija Ilan Manouachin uraauurtava Shapereader-projekti. Shapereader-näyttelyssä on esillä Manouachin kokeellisia, käsillä luettavia sarjakuvia.

Ilan Manoauchin kehittämä Shapereader on muotojen ja kuvioiden repertuaari, joka pyrkii kääntämään kuvia ja merkityksiä taktiilisiksi, tunnusteltaviksi muodostelmiksi. Se on kokeellinen lähestymistapa sarjakuvan kerrontaan, ja sen tarkoituksena on ”kääntää” sarjakuvia näkörajoitteisille lukijoille. Shapereader on toteutettu laattojen muodossa, ja se yhdistää pistekirjoitusta ja taktiilisia kuvioita, jotka muodostavat sormenpäillä kosketeltavia ideogrammeja, tai taktigrammeja. Rakennetun kielen avulla lukijalla on mahdollisuus kokea ja nauttia visuaalisia narratiiveja eriasteisista näkörajoitteista huolimatta.

Manouach työskenteli Saaren kartanossa syksyllä 2013. Idea Shapereaderiin syntyi hänen residenssijaksonsa aikana, kun hän kuuli Koneen Säätiön Monikielisyys ja taide -hankehausta. Manouach haki rahoitusta hankkeelleen, ja Koneen Säätiö myönsi hakkeelle apurahan vuonna 2013.

Ensimmäinen Shapereader-repertuaarilla luotu sarjakuva on Manouachin 57-sivuinen Artic Circle (2014), joka kertoo tarinan kahdesta pohjoisnavalla jääpilareita poraavasta klimatologista. Tarina kerrotaan Shaperederin taktigrammeilla (tactigrams), jotka voivat ilmentää niin hahmoja, esineitä tai toimintoja samoin kuin tunteita tai tuntemuksia. Kuviot voivat välittää ilon ja pelon kaltaisia perustunteita, mutta myös monimutkaisempia ja ristiriitaisempia tiloja kuten katumus tai rauhattomuus. Kuvioiden voimakkuuden vaihtelun ja keskinäisen sijoittelun avulla ne mahdollistavat päähenkilöiden sisäisten tilojen ei-visuaalisen esittämisen. Lukemisen apuna on erillisiä, käsissä pidettäviä kommunikointitauluja, joiden avulla lukija navigoi tarinatilassa.

Valokuvagalleria Hippolytessä voi nähdä, miten Shapereader on kehittynyt edelleen Manouachin jatkaessa projektin parissa. Uusimmissa teoksissa taktigrammit ovat teestä puristettujen laattojen pinnassa. Työskentely viittaa vanhaan perinteeseen, jossa teetä säilöttiin ja kuljetettiin tiiviinä tiilinä, joiden pinnan kohokuviot myös sisälsivät tietoa sen sisällöstä. Myöhemmin teetiiliä käytettiin myös valuutan tavoin. Näyttelyssä tee tarjoaa itsensä jälleen uudella tavalla materiaaliksi tiedon välittämiseen.

Ilan Manouachin työskentely Shapereaderin parissa on sekä kiinnostavaa että kokemuksellista, mutta galleriaympäristössä se tuo samalla esiin kysymyksiä kuvataiteen saavutettavuudesta eri yleisöjen parissa. Näyttelyn yhteydessä Hippolytessä järjestetään kaksi Shapereader-työpajaa erilaisille yleisöille, sekä kannustetaan keskusteluihin näyttelyn teemojen ympärillä.

Shapereader on ollut esillä näyttelynä lukuisissa eri yhteyksissä ympäri maailman, muun muassa Brasiliassa, Israelissa, Kreikassa, Ranskassa, Serbiassa, Sveitsissä, Tanskassa, Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa sekä Yhdysvalloissa. Viimeisimpänä Shapereader on ollut esillä Frankfurtin kirjamessuilla Saksassa lokakuussa 2017.

Ilan Manouach (s. 1980, Ateena) on monialainen taiteilija, joka asuu ja toimii Ateenassa, Kreikassa. Hän valmistui vuonna 2017 taiteen maisteriksi Dutch Art Institutesta, Arnheimissa Alankomaissa. Hän suorittaa parhaillaan tohtoriopintoja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Ilan Manouach työskentelee pääasiallisesti kokeellisen ja käsitteellisen sarjakuvan parissa. Vuodesta 2003 lähtien hän on julkaissut toistakymmentä kirjamuotoista teosta ja kuratoinut neljä kustantajia, muusikkoja, kriitikoita, juristeja ja muista kirjateollisuuden ammattilaisia yhteen kokoavaa antologiaa. Kuva- ja sarjakuvataiteilijana toimimisen ohella hänet tunnetaan julkaisijana, muusikkona, säveltäjänä ja esiintyjänä.

Ilan Manouachin kotisivut Shapereader

3.–19.11.2017 Ilan Manouach Shapereader

Valokuvagalleria Hippolyte Yrjönkatu 8-10 sisäpiha, 00120 Helsinki +3589 612 3344, www.hippolyte.fi

Näyttelyn saavutettavuustiedot