Tarinat ja julkaisut

13.08.2014

The Bill Burns Show

The Bill Burns Show oli Saaren kartanon ja Valokuvagalleria Hippolyten vuonna 2013 alkaneen yhteistyön toinen näyttely.

Kanadalainen Bill Burns työskenteli Saaren kartanon residenssissä marras–joulukuussa 2012. Residenssijaksollaan hän työsti osaa näyttelyssäkin nähtyjä teoksia, mutta hänen pääprojektinsa oli muistelmateoksen käsikirjoituksen valmistelu ja kirjoittaminen, sekä siihen tulevien vesiväripiirroksien tekeminen. ”Saaren kartanossa sain valmiiksi uuden kirjani Hans Ulrich Obrist Hear Us ja residenssijaksoni mahdollisti myös näyttelyn töiden kehittelyn”, Burns kertoo.

Burnisin teokset käsittelevät yleensä luonnon ja taiteen monimutkaisia suhteita. ”Taide on kansainvälistä liiketoimintaa ja matkustan paljon nähdäkseni palasia luonnosta ja palasia taiteesta kaikkialla maailmassa. Tämänhetkinen työni käsittää vetoomuksia taidemaailman tärkeisiin ihmisiin, jotta he auttaisivat minua. Vetoomukset perustuvat abrahamilaisen tradition rukouksiin, litanioihin. Olen tehnyt niistä kylttejä merkittävien museoiden katolle, kuten Pompidou-keskus ja Guggenheimin museo.”, hän kuvailee työtään.

The Bill Burns Show -näyttely oli esillä Valokuvagalleria Hippolytessä 13.–31.8.2014. The Bill Burns Show’ssa oli esillä valokuvia, vesiväriteoksia ja pienoismalleja sekä kolmikanavainen videoteos. Näyttelyssä olleet teokset kuvaavat Burnsin suhdetta kansainväliseen taidemaailmaan. ”Tämä näyttely sisältää viittauksia taidemaailman ihmisiin, jotka ovat auttaneet minua ja niihin, jotka ovat tehneet minulle vääryyttä”, hän kertoo. Näyttely myös pyörittelee avantgarden käsitettä ja nyökkää hyväksyvästi mm. William Burroughsille ja Joseph Bueysille.

Näyttelyn jälkeen Burns suuntasi Suomen maaseudulle, jossa hän työskenteli sähköisen mainostauluprojektin parissa, jossa litaniat tulivat esille isommassa mittakaavassa.

Bill Burns on valmistunut taiteen maisteriksi Goldsmiths’ Collegesta Lontoosta (1988) ja hänen töitään teoksia on ollut esillä muiden muassa MoMA:ssa New Yorkissa, Stedelijk-museossa Amsterdamissa, Seoul Museum of Artissa Koreassa, ICA:ssa Lontoossa sekä KW:ssa Berliinissä. Hän on osallistunut biennaaleihin Havannassa ja Ushuaiassa Argentiinassa.  Hän on julkaissut useita kirjoja ja hänen viimeisimmät kirjansa ovat Three Books and an Audio CD about Plants and Animals and War (Verlag der Buchhandlung Walther Konig, Köln, 2011) ja Dogs and Boats and Airplanes told in the form of Ivan the Terrible (Space Poetry, Kööpenhamina, Tanska, 2011). Hän työskentelee myös taiteellisena johtajana Dogs and Boats and Airplanes Childrens Choir -kuorossa Torontossa.

Näyttelyn yhteydessä järjestettiin kaksi keskustelutilaisuutta:

Torstaina 14.8.2014 klo 17.00 Bill Burns, Taru Elfving & Marja-Terttu Kivirinta (keskustelu englanniksi)

Perjantaina 22.8.2014 klo 17.00 Kati Kivinen, Jani Ruscica ja Satu-Minna Suorajärvi. Moderoijana Jussi Koitela (keskustelu on suomeksi)

Lisää näytelystä voit lukea täältä.