Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Kuvanveisto, installaatiotaide

Yujie Zhou

kuvataiteilija

Kuva: Jussi Virkkumaa

Saaren kartanon residenssissä aion jatkaa tutkimustani ja taiteellista praktiikkaani työstämällä teossarjaa nimeltä ”Panoptic Segmentation” (”Panoptinen osiin jakaminen”). Hankkeessa pyrin tutkimaan yhteyttä sosiaalisesti rakennettujen kollektiivisten kertomusten ja yksittäisen protestin hajanaisen ja anonyymin muodon välillä. Tähän kuuluu erilaisia ilmaisukeinoja, kuten valokuvaus, video, performanssi, tekstiilit ja julkaisutoiminta.

Residenssi antaa minulle mahdollisuuden keskittyä lukemiseen, ajatteluun ja kirjoittamiseen. Lisäksi toivon, että pystyn kehittämään meneillään olevaa teostani valokuvan määritelmien kielellisistä vaihteluista. Latinan kielessä termi valokuvaus liittyy ”valolla piirtämiseen”, kun taas kiinan kielessä termi viittaa ”varjon vangitsemiseen”. Tämä eroavaisuus saa minut kysymään: miksi kiinalainen käsitys valokuvauksesta sisältää varjoisan vivahteen? Itse ymmärrän sen niin, että varjon käyttö kiinalaisessa valokuvauksessa merkitsee halua tutkia todellisuutemme kätkettyjä ja syrjään jääneitä puolia. Niinpä olen päättänyt omaksua kiinalaisen tulkinnan valokuvauksesta ja käyttää varjoa välineenä näkymättömien asioiden käsittelemisessä.

Yujie Zhou (syntynyt Chengdussa, Kiinassa) on kuvataiteilija, joka työskentelee valokuvauksen parissa laajennettuna alana sekä tekstiiliteosten, liikkuvien kuvien, installaatioiden ja julkaisujen parissa. Performatiivisuuden ja kielen dekoodatun käsitteen kautta hän pyrkii praktiikassaan kyseenalaistamaan hallitsevia historiallisia narratiiveja ja voimarakenteita ja samalla uudistamaan kollektiivista yksilöllisyyttä.

Zhou asuu Helsingissä ja suoritti taiteen maisterintutkinnon Aalto-yliopistossa vuonna 2023 pääaineenaan valokuvaus ja sivuaineenaan tekstiilit, materiaalit ja rakenteet. Hänellä on ollut näyttelyitä ympäri maailmaa esimerkiksi Suomen valokuvataiteen museossa, Valokuvakeskus Perissä, Valokuvagalleria Hippolytessä, BFoto-festivaaleilla (Espanja), FORMAT-valokuvafestivaaleilla (Iso-Britannia) ja alfa nova & galerie futurassa (Saksa) osana Berliinin taideviikkoa vuonna 2023.