V. S. Luoma-aho

runoilija

Kuva: Jussi Virkkumaa

Jyväskyläläinen runoilija V. S. Luoma-aho editoi Saaren kartanon residenssissä keväällä ilmestyvää viidettä runokokoelmaansa Safar, jossa tematiikkoja ovat, mikäli niitä haluaa etsiä, tekoäly, ihmishistoria ja ihmisen jälkeinen aika, sekä pelit(eoria). Lisäksi V. S. Luoma-aho  yrittää – runsaan lukemisen ohella – kirjoittaa novelleja novellikokoelmaansa varten.

Residenssijaksoltaan hän odottaa kirjaprojektien edistämisen lisäksi itsensä voittamista, itsensä parissa työskentelyä. ”En ole koskaan ollut näin kauan yhtäjaksoisesti pois kotoani, mikä on ahdistushäiriöiselle, turvallisuushakuiselle kotirotalle omanlaisensa koettelemus”, hän kertoo.

”Toisaalta haluan rauhoittua, haluan oleskella luonnossa, haluan hiljaisuutta. Ihmiset tekevät joka tapauksessa aivan liikaa töitä, eli/tai kuluttavat liikaa. Tämän lopputulema on luettavissa esimerkiksi IPCC:n raportista, kunhan ottaa huomioon että se oli liian optimistinen. Pitäisikö siis tehdä paljon vähemmän vaiko eksponentiaalisesti entistä enemmän? ” Luoma-aho jatkaa.

”Runouden luonne mahdollistaa sen, että olen töissä aina enkä koskaan. Muistiinpanojen tekeminen ja ajatteleminen ei kysy kellonaikaa, paikkaa tai tuntikiintiöitä, mistä tietenkin maksaa univaikeuksilla ja omalla mielenterveydellään. Pomottomuus ja työaikojen venyvyys kun on sekä autuasta että järkyttävän kauheaa”, V. S. Luoma-aho kuvailee taiteellista työskentelyään.

Saaressa hän lueskelee paljon ja kirjoittelee aihioita muistiin. Myös luonnolla on hänelle erityinen merkitys residenssissä:  ”Liikun luonnossa lintuja katsellen ja sieniä etsien – kun sää vielä sen sallii –, teen lisää muistiinpanoja, katselen elokuvia tai taideteoksia. Ajan ollessa sopiva istun alas ja puserran tekstiä tai editoin intensiivisesti muutaman tunnin, sitten toistan saman kuvion. Välillä juttelen niitä näitä muiden ihmisten kanssa, saunon.”

”Vastaavan kaltaisella metodilla kaikki kirjani ovat syntyneet, joskin luonnossa oleskelun mahdollisuus on täällä aivan toinen kuin kaupungissa, on kuin olisin tyystin toisella planeetalla.  Jahka syksy harmaine sateineen koittaa, siirryn proosan pariin, sillä se vaatii moninkertaisesti enemmän istumista ja itsensä sietämistä työpöydän ääressä”, hän tiivistää.

V. S. Luoma-aho (s. 1984) on jyväskyläläinen runoilija ja kääntäjä. Hän on opiskellut kirjallisuutta ja kirjoittamista Jyväskylän yliopistossa, minkä lisäksi hän on osuuskunta Poesian perustajajäsen ja kustannustoimittaja. Luoma-aho on julkaissut neljä runokirjaa, ”Ruumiita” (2009), ”Remora” (2011), ”Kronologi” (2014) ja ”Mantra” (2016), sekä Jaakko Pallasvuon kuvittaman lyhytproosateoksen ”Luonteita” (2018). Luoma-aho on myös suomentanut Sam Pinkin teoksen ”AION KLOONATA ITSENI JA TAPPAA KLOONINI JA SYÖDÄ SEN” (2013).