Tracy Fahey

Kirjailija

Kuva: Jussi Virkkumaa

Tämän residenssijakson aikana aion keskittyä tämänhetkiseen projektiini, joka on neljäs novellikokoelmani. Siinä tutkin, kuvittelen uudelleen ja palautan mytologisen Hag-hahmon naisten vallan ja suvereniteetin tunnukseksi. Koska olen kotoisin irlantilaisesta kulttuurista, jossa Hag (cailleach) on Suuri Äiti, maiseman muokkaaja ja maan ruumiillistuma, haluan luoda kertomuksia ja kuvia, joissa juhlistetaan iäkkäitä naisia ja heidän merkitystään. Aion toteuttaa tämän perehtymällä mytologisiin tarinoihin ja tutkimalla niiden jatkuvaa merkitystä nykykulttuurissa.

Tämä projekti sai alkunsa vuonna 2021 Cill Rialaigin residenssien innoittamana Irlannissa. Siellä aloitin luovan tutkimuksen, jossa perehdyn irlantilaisen cailleachin (eukko, vanha akka) saloihin. Olin hämmästynyt siitä, miten sanaa ”Hag” käytetään nykyisin pelkistetysti ja usein naisvihamielisessä kontekstissa. Tämän projektin tavoitteena on palauttaa tämä vahva vanhan naisen hahmo suvereeniksi tahdonvapauden ilmaisijaksi torjumaan sitä näkymättömyyttä ja voimattomuutta, jota vaihdevuosia edeltävässä vaiheessa ja vaihdevuosissa elävät naiset nykykulttuurissa kohtaavat.

Projektini tarkoituksena on syvällinen sitoutuminen paikkoihin ja historiaan sen tutkimuksen keinoin, jota toteutan kirjoittamisresidenssien aikana Irlannissa ja muuallakin Euroopassa perehtymällä kohteisiin, jotka ovat pyhiä vanhoille naisille mytologiassa. Tämän residenssin aikana minua kiinnostaa erityisesti paitsi suomalaisen mytologisen Akka-hahmon tutkiminen, mutta myös tämän ulottuvuuden laajentaminen noitakulttuurin ja Louhi-kultin tutkimiseen. Odotan myös innolla muiden taiteilijoiden, kirjailijoiden, tutkijoiden ja mentoreiden tapaamista Saaren kartanon residenssissä, ja mahdollisuutta oppia tästä mahdollisuudesta perehtyä suomalaiseen kulttuuriin.

 

Tohtori Tracy Fahey on irlantilainen kirjailija ja akateemikko, joka keskittyy työssään goottilaisuuteen, kansanperinteeseen ja feministisiin aatteisiin. Hän on ollut kahdesti British Fantasy Awards -ehdokkaana parhaan kokoelman sarjassa, vuonna 2017 teoksestaan The Unheimlich Manoeuvre, ja vuonna 2022 kirjasta I Spit Myself Out. Faheyn novelleja on julkaistu yli kolmessakymmenessä amerikkalaisessa, brittiläisessä, australialaisessa ja irlantilaisessa antologiassa, ja Times Literary Supplement on julkaissut arvioita hänen töistään.

Faheylla on tohtorin tutkinto goottilaisesta kuvataiteesta, ja hänen tietokirjallisia artikkeleitaan on ilmestynyt irlantilaisissa, englantilaisissa, italialaisissa, hollantilaisissa ja australialaisissa kokoelmissa. Hän on työskennellyt Irlannin projektijohtajana Luova Eurooppa -ohjelman Wom@arts-hankkeessa (2017–2022), jonka tavoitteena oli palauttaa sukupuolten tasa-arvo taiteeseen Euroopassa. Faheylle on myönnetty residenssejä Irlannissa ja Kreikassa, ja hän on osallistunut pyöreän pöydän keskusteluihin ja paneeleihin sekä vetänyt työpajoja kirjallisuusfestivaaleilla Irlannissa ja Britanniassa. Vuonna 2023 hän on kunniavieraana Fantasticon-tapahtumassa Kööpenhaminassa.

www.tracyfahey.com