Tiia Kasurinen

tanssija, koreografi ja taiteilija

Kuva: Tiia Kasurinen

Tiia Kasurinen on tanssija, koreografi ja taiteilija, joka työskentelee Helsingin ja Tukholman välillä. Hän tutkii töissään identiteetin, sukupuolen, vallan ja pop-kulttuurin teemoja, usein maskeerauksen ja visuaalisen muodonmuutoksen kautta. Youtube-tutorialit sekä somaattinen liike kulkevat hänen esityksissään rinnakkain, luoden tunnistettavan estetiikan. Kun Tiia ei työskentele omien projektiensa parissa, hän tekee töitä tanssijana, esiintyjänä ja kollaboraattorina muille taiteilijoille ja heidän kanssaan. 

“Saavun Saaren kartanon residenssiin tutkimaan maskeerauksen ja liikkeen kohtaamista. Olen kiinnostunut kehollisesta kokemuksesta, joka tapahtuu muodonmuutoksen välittömistä tai pitkäaikaisista vaikutuksista. Erityisen kiinnostunut olen muutoksista liikelaatuihin liittyen, mutta tutkin praktiikassani myös sukupuolen, vallan ja tilanottamisen teemoja. 

Residenssi mahdollistaa minulle pidempiaikaisen haaveen ja tavoitteen: viettää suuria määriä aikaa maskeerauksesta inspiroituneissa kehollisuuksissa. Maskeerauksesta syntyneessä, uudessa kehossa oleminen vie usein tunteja, että sen potentiaali paljastuu. Saan mahdollisuuden olla, syödä, olla vuorovaikutuksessa, kirjoittaa, liikkua ja tanssia muuttuneena ja muovautuneena – ja näin tutkia muuntautumisesta inspiroituneita liikkeellisiä impulsseja. 

Teen uutta taiteellista tutkimusta sekä työstän kahta edellisten teosteni kehollisuutta: drag-hahmo Vulva T:tä esityksestä Vulcano (2017), sekä naisten näköisistä esineistä ja roboteista inspiroitunutta Harmony-hahmoa, teoksesta The Life of Harmony (2018). Aloitan lisäksi uuden soolon luomisprosessin. 

Maskeeraus ja visuaalinen muuntautuminen ovat minulle epäsuoria tapoja tutkia asemaani yhteiskunnassa. Muodonmuutokset horjuttavat käsitystäni omasta vallasta, identiteetistä ja ihmisyydestä.” 

Lue lisää ja seuraa residenssiä: HTTPS://TIIAKASURINEN.WORDPRESS.COM 

Instagram: @tiiagasolina