Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Kuvanveisto, installaatiotaide

Teea Saanio

Kuvataiteilija

Kuva: Jussi Virkkumaa

Tulen residenssijaksollani pohtimaan valoa. Erityisesti haluaisin löytää jonkinlaisen yhteyden kosmiseen valoon, joka on niin olennaista elämälle tällä planeetalla, mutta joka on jo pitkään jäänyt sivuosaan niin arjessani kuin taiteellisessa työskentelyssäni. Uskon että Saaren kartano kaukana kaupungin valosaasteesta tarjoaa otollisen ympäristön nimenomaan kosmisen valon, auringon ja tähtien, pohtimiseen ja tarkkailuun.

Pyrin residenssissä pysähtymään valon äärelle ja pohtimaan sitä sekä omaa taiteen tekemistäni. Usein tuntuu siltä, että pitäisi tietää mihin suuntaan on menossa ja ei ole aikaa jäädä huojumaan ajatusten väliin – vaikka juuri erilaisissa rajapinnoissa ja välitiloissa tapahtuu paljon kaikenlaista jännittävää. Haluan residenssin aikana päästää irti kiireestä sekä kehittää kykyäni pysähtyä ja huojua. Myös residenssijakso itsessään on omanlaisensa välitila ja odotan mielenkiinnolla millaisia ajatuksia ja ideoita avautuu sekä millaisia keskusteluja tulemme residenssiläisten välillä käymään.

Työskentelen residenssissä ainakin valokuvaamalla, kirjoittamalla ja kuvanveiston keinoin. Tarkoitukseni on työskennellä mahdollisimman analogisesti, jotta fyysinen huomioni pysyy kosmisessa valossa. Minulla on mukanani myös kirjallisuutta, jossa puolestaan risteilee sähköiseen valoon ja digitaalisuuteen liittyviä teemoja. Ehkä nämäkin aiheet avautuvat Saaren kartanon ympäristössä ja siellä työskentelyn lomassa eri tavoin kuin erilaisten näyttöjen valaisemassa kaupunkiympäristössä, jossa tavallisesti elän ja työskentelen.

 

Teea Saanio (s.1994) asuu ja työskentelee Helsingissä. Saanio on valmistunut Taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta ja hän työskentelee muun muassa valokuvan, kollaasin, veistoksen ja löytöesineiden parissa. Saaniolle on tärkeää pitää teosten materiaaliset lähtökohdat lähellä omaa arkipäivää, sillä hän on kiinnostunut itsen ja maailman välisistä rajapinnoista sekä olemassaolon ja havainnon kysymyksistä.