Silja Tuovinen

koreografi, elokuvantekijä

Kuva | Photo: Jussi Virkkumaa

Käsikirjoitan uutta koreografista elokuvaa, joka käsittelee laajasti katsottuna ilman merkityksiä ja materiaalisuutta. Teoksen teoreettinen tausta pohjautuu ilman sosiopoliittisiin sekä poeettisiin tutkimuksiin, joiden inspiroimana alan kaivertamaan esiin elokuvan muotoa, tapahtumia ja liikelogiikkaa. Lähestyn työstämääni elokuvaa kokeellisena elokuvakoreografisena teoksena, jossa kamera osallistuu kerrontaan kinesteettisesti.

Temaattiset ilmiöt taiteellisten teosteni taustalla ovat niin sanottuja ”ikuisuusaiheita” kuten menetys, rajallisuus, kuolema, sekä planetaariset ja kosmiset voimat kuten ajankulku ja säätilat. Vastapainona näille valtaville, hallitsemattomille ilmiöille, jotka korostavat hajoamista, muutosta ja loppuja, alleviivaan omaa praktiikkaani liikkuvan kuvan kanssa hapuilevana toimijuutena, eräänlaisena itselleni välttämättömänä ja lohduttavana käsityönä moninaisten loppujen äärellä ja niiden tuolla puolen.

Toivon residenssin tarjoavan syvän keskittyneen ilmapiirin, sekä paljon kiinnostavaa dialogia muiden residenssiläisten kanssa. Uskon, että Saaren kartano tarjoaa hitaalle ja tutkivalle työskentelylle ihanat puitteet.

 

Silja Tuovinen on elokuvalliseen ilmaisuun erikoistunut koreografi. Hänellä on koreografian maisterintutkinto Tukholman Taideyliopistosta, sekä rauhan- ja konfliktintutkimuksen kandidaatintutkinto Malmön Yliopistosta, jossa hän keskittyi erityisesti sodan etnografiaan ja ihmisten luovuuteen haastavissa olosuhteissa. Taiteellisessa työssään Silja leikittelee monialaisella taustallaan. Silja tekee yhteistyötä Berliiniläisen POOL -festivaalin kanssa, muun muassa kirjoittaen heille tutkivaa artikkelisarjaa kansainvälisistä tanssielokuvantekijöistä ja heidän praktiikoistaan. Hän työskentelee lisäksi opettajana, dramaturgina ja esiintyjänä, ja asuu tällä hetkellä kotikaupungissaan Oulussa.