Siiri Viljakka

Sarjakuvataiteilija

Siiri Viljakka. Kuva: Jussi Virkkumaa

Teoksissani on usein rimpuilua ja kiehtovia ihmiskohtaloita, joista kerron queer-hahmojen näkökulmasta. Viime aikoina olen keskittynyt ei-miesten maskuliinisuuksiin ja butch-identiteettiin. Syvennyn niihin REKKIS-sarjakuva-albumissa, jonka kuvakäsikirjoitusta ja näytesivuja piirrän Saaren kartanon residenssissä.

Suomeksi butch-sanaa muistuttava termi voisi olla rekkalesbo eli ”rekkis”, joka on ollut maskuliinisten lesbonaisten pilkkanimi. Totuus butcheista on kuitenkin monimuotoisempi, sillä kaikki meistä eivät ole lesboja, naisia tai aja rekkaa.

Kuvakäsikirjoittamalla, piirtämällä ja taustamateriaalia lukemalla selvitän, mitä maskuliininen sukupuolenilmaisu itselleni tarkoittaa. Samalla teen kotiläksyni siitä, mitä butchius on ollut ja voi olla. Vaikka butcheja löytyy kaiken kokoisia ja jokaisesta kulttuurista, ikäpolvesta sekä sosiaaliluokasta, myönteiset kuvaukset meistä ovat usein piilossa alakulttuureissa. REKKIS-sarjakuvassa butchit murskaavat riemukkaasti sukupuolinormeja nahkasaapas kerrallaan ja vinouttavat miehekkyyden käsitettä.

Odotan erityisen paljon keskusteluja muiden residenssitaiteilijoiden kanssa ja inspiroitumista työtavoista oman osaamiseni ulkopuolella. Residenssin tarjoamaa rauha mahdollistaa uppoamisen kiemuraisen teemani pariin.

 

Siiri Viljakka (s. 1995, Varkaus) on monien reittien kautta Turkuun päätynyt sarjakuvataiteilija. Hän suosii työvälineinä eri piirtimiä hiilestä värikyniin sekä vesiliukoisia menetelmiä paperille. Hänen käsialaansa kuuluvat vahvat kontrastit ja itsevarma viiva.

 Viljakan ensimmäinen sarjakuvaromaani ”Kohti sumua” (Täysi Käsi Oy) julkaistaan maaliskuussa 2022. Salaperäiselle majakkasaarelle sijoittuva 270-sivuinen tarina kertoo naisten välisestä rakkaudesta, eristyksestä ja luopumisesta. Viljakka on aikaisemmin työskennellyt sekä yksin että yhteistyössä pienlehtien, antologiajulkaisujen ja sarjakuva-albumien parissa. Hän teki kuvituksen vuonna 2016 ilmestyneen ”Viimeinen puhe – Anders Chydeniuksen paluu” -sarjakuva-albumin yhteistyössä kirjailija Lauri Tuomi-Nikulan kanssa. Julkaisu kirvoitti kiertueen Iso-Britanniassa, jossa tekijät puhuivat sarjakuvasta ja informaationvapaudesta MySociety-kansalaisjärjestön vieraina.

Sarjakuvien lisäksi Viljakka on ollut aktiivinen näyttelytoiminnan parissa. Yksityisnäyttelyissään vuonna 2018 Varkauden taidemuseossa ja Turun Kirjakahvilassa oli esillä sivuja sukupuoli-identiteettiä pohtivasta sarjakuvasta ”Closure & Failure”. Hän on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin ja festivaaleihin kotimaassa ja ulkomailla. Saaren kartanossa työstetty REKKIS-sarjakuva tulee osaksi näyttelykokonaisuutta Turun B-galleriaan marras-joulukuussa 2022. Viljakka valmistui kuvataiteilijaksi vuonna 2020 Turun ammattikorkeakoulusta.