Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Media- ja videotaide

Rabota

Nonknowledge Zones: The Tunnel by Rabota (Ei-tiedon alueet: RABOTAn Tunneli). Mediatutkimusta yhteistyössä Saaren kartanon kanssa.

Ei-tiedon alueet -hanke on mediatutkimuksen osa-alue, jonka Rabota aikoo toteuttaa tämän lähes kaikkialle ulottuvan karanteenin aikana asumattoman Meganomin niemimaan erämaa-alueilla, muinaisen Kreikan pohjoisimmalla rajaseudulla. Näissä merkittävissä olosuhteissa Rabotan taiteilijat tulkitsevat Internetin kuolleiden valtakunnan labyrintiksi, johon he aikovat rakentaa viestintätunnelin.

“Ei-tieto on poissuljettu mahdollisuus. Ei-tiedon valitseminen tarkoittaa matkalle lähtöä – seikkailua, josta ei ole paluuta. Ei-tieto on pako tai ihmisten joukkolähtö jostakin. Pakomme tarkoituksena on nopea vaellus labyrintissa, jonka epidemian aikana koemme olevan maanalainen tunneli täynnä kuupuutarhoja ja missä navigoimme jokea pitkin nopeilla kanooteilla. Ei-tieto on häivähtelevä puhe, jonka sanat on tehty hiljaisuuden eri muodoista. Ei-tieto on kotiinpaluu.”

Taiteilijat Marika Krasina ja Anton Kryvulia perustivat Rabotan vuonna 2014 tavoitteenaan yhdistää työnsä jaetuksi taiteelliseksi käytännöksi. Taiteilijat ovat keskittyneet yhteisen työnsä alusta lähtien autonomiaan, globaaliin liikkuvuuteen, mediafenomenologiaan ja mediaekologiaan käyttäen omia henkilökohtaisia esineitään taiteen keinoina. Aivan kuin äärimmäisissä olosuhteissa sukupuolta vaihtavat huulikalat, Rabotan taiteilijat asettivat itsensä kuraattoreiksi, mikä tarjosin heille valmiin työnkulun ja mahdollisti heidän omien tapahtumiensa, julkaisujensa ja esineidensä teorisoinnin ja kuratoimisen. Kuuden vuoden yhtäjaksoisen maailmalla vaeltelun tuloksena Marika Krasina ja Anton Kryvulia ovat luoneet taiteellisen työn käytännön, johon sisältyy eristäytymistä, turvattomuutta ja jatkuva riski. Näin Rabota muuttaa olosuhteet välineeksi.

Verkkosivut: HTTP://NONKNOWLEDGE.SPACE

Kuvassa: Marika Krasina ja Anton Kryvulia, Rabotan perustajat.