Pontus Purokuru

Kirjailija, filosofi

Kuva | Photo: Jussi Virkkumaa

Työskentelen kirjoittajana esseen, fragmentin, lyhytproosan ja aforismin parissa. Aloin muutama vuosi sitten kirjoittaa tiiviitä mikroesseitä. Essee oli pitkään tuntunut yliasialliselta ja tummalta lajilta. Ajattelin, että kieltä voisi käyttää iloisemminkin, niin että se tekisi olon kevyeksi.

Kun olin kirjoittanut satakunta lyhyttä esseetä, novellia ja anekdoottia, huomasin että teksteistä muodostuu monia linjoja. On proosarunomaisia esseitä asioista kuten aamukahvi, asuntonäytöt ja olut. On filosofisia käsiteanalyyseja teemoista kuten aika, huijarit, maailmanloppu ja oksentaminen. On tarinoita otsikoilla kuten aikuisuus, poliisi, taloyhtiön täti ja vyö.

Kirjoitin myös tekstejä aiheista kuten hammasharjat, keskiluokan rakkaus itsensä vihaamiseen, kädettömyys, näkyvyys, pallot ja seurapiirit. Lopuksi tulivat menetelmälliset, tietoisella algoritmilla tuotetut tekstit, kuten päiväkirja, jossa tiivistän 10 vuoden päiväkirjani 10 000 merkkiin, muistelmat, jossa kirjoitan muistelmat vauvasta nykyiseen ikääni seitsemässä sivussa, ja työttömyys, jossa dokumentoin pikkutarkasti kaiken kommunikaation työvoimaviranomaisten kanssa.

Mainittujen tekstien lisäksi minulla on vajaat 30 aihetta, joista luonnostelen mikroesseitä Saaren residenssin aikana. Residenssissä uudelleenkirjoitan tekstejä, tihennän niiden sisältämiä viittauksia ja rakennan niihin kerroksia. Ennen kaikkea yritän muodostaa runsaasta ja moninaisesta materiaalista johdonmukaisen komposition, joka mahdollisesti eroaa riippuen siitä, onko kyseessä painettu kirja, e-kirja vai äänikirja.

Pontus Purokuru on helsinkiläinen kirjoittaja, joka on julkaissut romaanin ja runo-romaani-hybridin, esseekokoelman sekä kuusi yhteiskirjoitettua tietokirjaa. Kokeellinen romaani Römaani (2019) sai Kalevi Jäntin palkinnon. Esseeteos Täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi (2018) herätti huomiota kirjallisissa, filosofisissa ja poliittisissa piireissä. Hänen uusin teoksensa on runoteoksen ja pienoisromaanin yhdistelmä, kääntökirja Haavamaa (2023). Yhteiskirjoitetut teokset käsittelevät median vallankäyttöä, yhteiskunnallisia liikkeitä, Suomen poliittista historiaa, työstäkieltäytymistä, liberalismin kriisiä ja internetin suhdetta kapitalismiin.

Kirjallisten töiden ohessa Purokuru tekee kahta filosofista podcastia: Selitä mulle ja Mikä meitä vaivaa. Hän on myös ollut käsikirjoittamassa dokumenttielokuvaa, toiminut kriitikkona, politiikan toimittajana sekä yhteiskunnallisena keskustelijana.