Nisa Neza

Käsikirjoittaja

Kuva: Jussi Virkkumaa

Residenssijaksoni aikana kehitän käsikirjoitusta albanialaisesta mystikosta, joka asui kommunistihallinnon aikana Tropojëssa, maan syrjäisellä pohjoisella vuoristoalueella. Elokuva perustuu tositarinaan ja kerrotaan elämäkerrallisen elokuvan muodossa. Vuonna 2023 vietin viisi kuukautta Albaniassa matkustaen ja keräten omakohtaisia kertomuksia vuoriston asukkailta, jotka olivat kohdanneet mystikon elämänsä aikana, tarjonneet hänelle majapaikan joksikin aikaa tai ovat sukua hänelle. Tarina kudotaan yksilöiden ja kollektiivin muistoista, yhteiskuntapoliittisesta ahdingosta ja Balkanin mystiikan kauniista, esoteerisista perinteistä.

Sekä isäni että äitini suvut tulevat Tropojësta, ja pienenä tyttönä näin kuvia tästä mystikkomiehestä kehystettynä kodissamme sekä muistoesineinä muiden albanialais-amerikkalaisten lompakoissa ja avaimenperissä. Ilman kontekstia nuori mieleni jotenkin oletti salaperäisten valokuvien olevan Jumalan muotokuva. Vasta vuosia myöhemmin ymmärsin, että ne olivat valokuvia todellisesta ihmisestä. Lumoutuneena miehen elämän arvoituksellisuudesta ja yli-inhimillisistä kyvyistä, joita hänellä uskotaan olleen, keskityn nyt muuttamaan kaiken keräämäni tutkimuksen käsikirjoitukseksi, joka seuraa mystikon elämää varhaislapsuudesta aina hänen viimeisiin sanoihinsa saakka. Tämä ei ole vain henkilön tutkimista, vaan mietelmä Albanian monimutkaisesta poliittisesta historiasta, ainutlaatuisesta kielestä ja kollektiivisesta identiteetistä.

En usko, että on sattumaa, että kehitän hanketta Saaren kartanon residensissä. Suomen armottoman talven keskellä toivon, että osaan olla täysin läsnä esi-isieni historian huminan ja mystikon olemuksen kanssa. Toivon, että osaan uppoutua hiljaisuuden, vaistojeni ja luonnon taikaan. Tapani lähestyä elokuvaa on antaa sen tarinan paljastaa itsensä minulle, sillä uskon, että kertomisen arvoiset tarinat tekevät itsestään usein väistämättömiä.