Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Esitystaide, performanssi

Nina’s Drag Queens

Drag-ryhmä

Queen Lear on Shakespearen King Lear, joka on muunnettu musiikkinäytelmäksi, jossa leikitellään ristiinpukeutumisella. Viiden drag queen -taiteilijan esittämän ja Francesco Michelin ohjaaman tragedian on uudistanut ja uudelleen kirjoittanut brittiläinen näytelmäkirjailija Claire Dowie ja italialainen säveltäjä Enrico Melozzi. 

Queen Lear on Nina’s Drag Queensin uusi tuotanto. Englanniksi kirjoitettu ja esitettävä näytelmä saa ensiesityksensä kaudella 2018/2019. Yritys etsii parhaillaan tuotantokumppaneita ja esiintymispaikkoja maailmanlaajuisesti. 

Italiasta Isoon-Britanniaan 50-luvulla muuttanut ja pienen nukkepuodin perustanut vanhempi rouva kohtaa nyt liiketoimintansa ja elämänsä lopun. Fyysisen rappeutumisensa kanssa kamppaileva rouva on haluton antamaan tilaa jälkipolville ja erottaa itsensä ajatuksistaan hänen kolmen tyttärensä ja uskollisen ystävänsä herran Kentin ponnisteluista huolimatta. 

Shakespearemaiset aiheet yhdistetään nyt nykyaikaiseen, karuun ilmapiiriin, jossa linnat muuttuvat yksiöiksi, nummet saattokodeiksi ja hulluus on Alzheimerin tautia. Tässä tylyssä maailmassa vanhalla ”kuningattarella” ei ole muuta paikkaa mennä kuin saattokoti, jossa hänen eeppiset visionsa – ritarit, sodat ja keskiaikaiset kuningaskunnat – käyvät toteen. 

Queen Lear kertoo aikamme epämiellyttävistä aiheista, kuten vanhuus, sairaus ja kuolema, ja taustalla olevasta sukupolvesta, joiden taakkana rankka perintö. Sukupolvi, josta ei koskaan tule isää. 

Nina’s Drag Queens on ryhmä näyttelijöitä ja tanssijoita, jotka ovat löytäneet oman parhaan tapansa ilmaista teatterisanomaa drag queeniyden kautta. 

Fabio Chiesa perusti ryhmän vuonna 2007 Teatro Ringhierassa Italian Milanossa Francesco Michelin ohjauksen alaisuudessa. Sen tutkimus saa inspiraationsa drag queen -taiteen estetiikasta ja sen yhdistämisestä näytelmäkirjallisuuteen. Ensimmäinen teatteriklassikon ristiinpukeutumisversiokokeilu tehtiin vuonna 2012 Tšehovin mestariteos Kirsikkapuistoon/Kirsikkatarhaan pohjautuvalla Cherry Gardenilla. 

Nina’s Drag Queens -ryhmän teatteri koostuu lauluista, elokuvaotoksista ja teatterinäytelmistä, jotka esitetään huulisynkronian keinoin yhdistettynä live-esiintymiseen ja koreografioihin. Se on teatteri, joka käyttää uudelleen olemassa olevia materiaaleja ja kehittää niitä uudessa tyylilajeja ylittävässä kontekstissa. Tämä teatteri kokee elokuvan, populaarikulttuurin ja oopperan vaikutukset: sekä tanssityttö että diiva elävät rinnakkain, Gloria Gaynorin ohjelmisto ja Giuseppe Verdin aariat kulkevat käsikädessä. 

Drag queen -esiintyjät tavallisesti esiintyvät yksin tai ankkurinaisina ja viihdyttäjinä kabaree- ja varietee-esitysten aikana. Nina’s Drag Queens sen sijaan on aina työskennellyt ryhmäpohjaisena kuorokäsitteenä teatraalisessa näkökulmassa. Työ muistuttaa klovnin työtä: pukeudutaan naamiaisasuun, luodaan kasvomaski ja joskus liikutaan naurettavan rajamailla. Erona klovniin on kuitenkin se, että naurattamisen lisäksi drag queen myös koskettaa yleisöä.