Mariangela Pluchino

Psykologi, elokuvantekijä

Mariangela Pluchino. Kuva: Jussi Virkkumaa

Mariangela Pluchino (s. 1991 Maracayssa, Venezuelassa) on psykologi ja elokuvantekijä. Valmistuttuaan psykologiksi Costa Rican yliopistosta hän vaihtoi alaa ja opiskeli audiovisuaalista mediaa Barcelonan Universitat Autònoma -yliopistossa valmistuen dokumenttielokuvanteon maisteriksi. Hänen visuaalinen esseensä Infinite Galatée (Galatée à l’infini, 2017) esittelee miehen tekemiä kokeiluja tämän luodessa täydellistä naisvartaloa etuoikeuksiensa ja valtansa puitteissa kautta aikojen. Kuljettaessaan meitä kreikkalaisesta mytologiasta kuningatar Viktorian aikaiseen gynekologiaan ja sieltä nykyiseen tekoälyteknologiaan se osoittaa, kuinka sukupuoli, seksuaalisuus ja halu on ideologisesti muotoiltu vastaamaan miesten fantasioita. Elokuva on palkittu ja sitä on esitetty useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, kuten esimerkiksi Bilbaon dokumentti- ja lyhytelokuvafestivaaleilla, Cartagenan elokuvafestivaaleilla, DokumentARTissa, Hot Docs Canada -dokumenttifestivaaleilla, DocumentaMadrid elokuvafestivaaleilla, Barcelonan riippumattomilla l’Alternativa-festivaaleilla ja Reina Sofia -museossa Madridissa.

Ensimmäinen Mariangelan kirjoittama ja ohjaama lyhytelokuva Leonarda Flesh Ain’t Weak (Suomi, 2020) sai ensi-iltansa Helsingin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Rakkautta & Anarkiaa ja on katsottavissa Yle Areenassa. Hän työskentelee pääasiassa tanssin ja performanssin videokuvaajana ja toimii tuotantokoordinaattorina elokuva-akatemiassa Academy of Moving People and Images, joka on liikkuvien ihmisten elokuvantekemisen oppimisalusta ihmisille, jotka ovat saapuneet Suomeen eri syistä – olivat he sitten maanpakoon joutuneita ihmisiä, pakkosiirtolaisia, opiskelijoita, turvapaikanhakijoita tai työntekijöitä. Mariangelan työ sijoittuu intersektionaaliseen queer-feministiseen lähestymistapaan.

Saaren kartanon residenssinsä Mariangela aikoo kirjoittaa lyhyen fiktioelokuvan käsikirjoituksen ja suorittaa siihen liittyviä tuotantotehtäviä.