Manuel Contreras Vazques

säveltäjä

Saaren kartanossa pyrin systematisoimaan aiemmat kokemukset eri taidekielien ja -alojen välisistä suhteista ja aloitan säveltämisen. Projekti saa inspiraationsa maantieteellisestä liikehtimisestä, fyysisistä paikoista ja säätiloista, maantieteellisistä akseleista, elämäkerrallisista näkökulmista, vailla päämäärää olevista matkoista ja maahanmuuton epävakaudesta. Se etsii siemeniä, jotka ovat muutettavissa poikkitieteellisellä luovalla prosessilla.

Lopputuloksena syntyy uusi kamariooppera sekä uusi, lyhyt kohtaus nykymusiikkiteatteria. Molempien ensi-illat ovat vuonna 2016.

Lopputuloksena syntyvistä sävellyksistä ja niiden konserttiesityksistä huolimatta tärkeintä Saaren kartanossa työskentelyssä on prosessi.
Hyödylliset vastaukset ja suunnitelmat tai vaikutukset tulevaisuuteen, joko oman taiteellisen elämänkaareni kunnioitus tai mahdollinen panostus esimerkiksi Chilen kaltaisten maiden opetuksen ja kulttuurin kehitykselle, voivat perustua tuotantotekniikoiden uusiin näkökulmiin, abstraktioihin sekä teoreettisten ja käytännöllisten seikkojen välisiin suhteisiin ja niiden kautta syntyviin suhteisiin.

Niinpä projektissa ei tavoitella tulosta, vaan uusia teitä ja siltoja. Samasta syystä esityksen tärkein aihe on kanssakäyminen muiden taiteilijoiden ja alojen kanssa, heidän strategioidensa ja lähestymistapojensa tunteminen ja jakaminen, jotta poikkitieteelliselle taiteen luomiselle löytyisi yhteinen näkökulma.

BIOGRAFIA

Manuel Contreras Vazques opiskeli säveltämistä Universidad Católica de Chilessä Alejandro Guarellon ja Pablo Arandan johdolla (1998–2002), Conservatorio di Milanossa Alessandro Solbiatin ja Gabriele Mancan johdolla (2006–2009) sekä Accademia Nazionale di Santa Ceciliassa Ivan Fedelen johdolla (Rooma, 2008–2010).

Manuel Contreras Vazquesin teoksia on tallennettu CD- ja DVD-levyille, joita ovat toimittaneet Chilen hallitus, Emu Films, San Fedele Foundation ja Fund for the Development of National Music. Hänen musiikkiaan on julkaissut Italiassa Suvini Zerboni – Sugar Music Spa ja Edizioni Sconfinarte.

Manuel Contreras Vazques on opettanut säveltämisen perusteita, teoriaa ja muita aineita chileläisissä yliopistoissa Católica Silva Henríquez, Del Pacífico ja Bolivariana. Universidad Católica de Chilessä hän toimi musiikin historian, Latinalaisen Amerikan musiikin ja esiintymiskokeiden apulaisprofessorina kehittäen taideprojekteja ja laatien akateemisia tekstejä. Hän on myös kirjoittanut musiikkialan Resonancias-lehteen.

Manuel Contreras Vazquesin teoksia ovat esittäneet Sconfinarte-orkesteri, Magritte-trio ja Divertimento Ensemble (Milano), Algoritmo Ensemble (Rooma), Taller de Música Contemporánea, Trio Croma ja Orquesta Sinfónica de la Serena (Chile), Ensamble sXXI (Espanja), MIVOS-kvartetti (USA), Ensamble Iberoamericano ja Sonic Art Saxophone -kvartetti (Saksa). Näiden lisäksi teoksia ovat esittäneet maailmanluokan muusikot, kuten huilisti Mario Caroli, klarinetisti Paolo Beltramini, kitaristi Diego Castro sekä esiintyjät muun muassa seuraavissa paikoissa: Strasbourgin konservatorio, Internationalen Ferienkurse (Darmstadt), Parco della Musica (Rooma), Sala Verdi (Milano), Real Academia de San Fernando (Madrid), Chapelle Saint Bernard de Montparnasse (Pariisi), UNIACC-yliopisto (Santiago) ja Pariisin konservatorio.

Manuel Contreras Vazques on luennoinut seuraavissa oppilaitoksissa: Grenoblen yliopiston Alban-konferenssi, Musikhochschule Franz Liszt Weimar, yliopistot Católica de Chile ja Católica Silva Henríquez (Santiago) sekä Estudio Modular de Música Actual (Valparaíso). Manuel Contreras Vazques on toiminut residenssisäveltäjänä Espanjan hallituksen tukemassa Spanish Academyssa Roomassa, Institut Français’n tukemassa Centre international des Récollets’ssa Pariisissa ja Amerikan valtioiden järjestön tukemassa La Cabaña -keskuksessa La Pazissa, Boliviassa (Ibermúsicas-ohjelma).

Tunnustuksia, palkintoja ja apurahoja hänelle ovat myöntäneet Euroopan unionin Alban-ohjelma, Italian ulkoministeriö, Spanish Agency for International Cooperation (AECID), Institute Français (Pariisi), kulttuurin musiikkirahastot (Santiago), Castiglioni (ensimmäinen sija; Milano), Luis Advis -sävellyskilpailu (ensimmäinen sija; Coquimbo), Espanjan kirjailijoiden ja julkaisijoiden yhdistys Sociedad General de Autores y Editores (SGAE), Chilen hallitus ja Amerikan valtioiden järjestö.

Saaren kartanon lisäksi Manuelin Contreras Vazquesin suunnitelmiin kuuluu uuden kamarioopperan tekeminen chileläisen FOJI Foundationin kanssa, multimediaprojekti Espanjan kulttuurikeskuksille eri puolilla maailmaa sekä uusia sävellyksiä Boliviassa, joiden tekemistä tukee Ibermúsicas-ohjelma ja Cinenómada-säätiö.

Manuel Contreras Vazques asuu ja työskentelee Vigevanossa, Pohjois-Italiassa.

WWW.MACONTRERASV.COM