Makeshift Company

sirkus- ja tanssiesityksen tekijät

Työskentelemme Saaren kartanon residenssissä sirkusta, tanssia, foley-ääniä ja visuaalista taidetta yhdistävän teoksemme Rhyolite parissa. Teoksen ensi-ilta on keväällä 2020. Teos käsittelee ajan kulumista ja ilmastonmuutosta.

Teoksen pitkä kesto, 4 tuntia, kommentoi aihetta. Teoksen rakenne on jossain installaation ja esityksen välillä, ensimmäinen osa, noin 3 tuntia, on hyvin hidasta, yleisö saa kulkea sisään ja ulos tilasta, viimeisen tunnin ajaksi ovet suljetaan ja esitys muuttuu intensiiviseksi.

Teoksen taustalla on valokuvasarja, jonka teimme Nevadan aavikolla Rhyolite-nimisessä autiokaupungissa ja se on nähtävissä Instagram tilillämme: @makeshiftcompany. Kuvasarjassa kaksi ihmishahmoa ovat autiossa kaupungissa, kuin aaveet. Kuvasarja kommentoi ihmisen väliaikaisuutta ja samalla ihmisen ylpeyttä ja julkeutta käyttää maapallon resursseja yli tarpeensa.

Esityksessä Rhyolite lavalla nähdään kaksi ihmistä, mies ja nainen, lava on peitetty hienolla hiekalla. Koko esityksen ajan katosta valuu hiekkaa pieninä noroina muodostaen pyramidin lavalle. Teoksen pohjalla kulkee ajatus ajan kulumisesta ja kysymys siitä loppuuko se, onko ihminen tiensä päässä. Lavalla nähdään arkipäiväisiä tavaroita, joita käytetään hetken aikaa ja sitten jätetään hautautumaan hiekkaan.

Yksi residenssin tavoitteista on tutkia ja etsiä työtapoja hitaalle esitykselle.

Hidas esitys on katsojalleen ja tekijälleen erittäin haastava. Menemme tällä teoksella yleistä esitysten keston määrittelyä vastaan. Vastustamme nopeata kaikki-mulle-heti-nyt-mentaliteettia. Hitaus vaatii luottamusta katsojan ja tekijän välillä, se on rohkea sijoitus aikaan jonka rajallisuuden kaikki tuntevat ihollaan.