Mairi Macleod

Kirjoittaja

Photo: Jussi Virkkumaa

Saaren kartanossa työstän novelleja osana Nordic Alliance of Artists’ Residencies on Climate Action (NAARCA) -vaihto-ohjelmaa. Työstän erityisesti fiktiota, joka nivoo ympäristökysymysten kriittistä tutkimista intersektionaalisiin feministisiin teemoihin. Tämän työn keskiössä ovat henkilöitymä, yhteenkuuluvuus sekä ihmisen ja eläinten väliset suhteet. Kirjoitan Skotlannin gaeliksi eli äidinkielelläni, ja tutkin myös sitä, mitä yhteistä vähemmistökielten säilymisellä on ”villien” tilojen ja maisemien säilymisen kanssa. Yksi novelleista, jonka aion kirjoittaa, on nimeltään Cur Na Mara (Merisairaus). Siinä kuvittelen ja kerron uudelleen selkie-vaimon tarinan nykyaikaisessa muuttuvan rannikko- ja meriympäristön kontekstissa. Kertomus selkie-vaimosta on tunnettu kansantaru kelttiläisessä ja pohjoisessa kansanperinteessä.

Saaren kartanon residenssissä saan mahdollisuuden kohdata uuden ympäristön, kehittää luovaa ääntäni ja pohtia paikkaani alati muuttuvassa maailmassa, jossa elämme. Ennen kaikkea saan kuitenkin mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia eri tieteenaloja ja taustoja edustavien luovien tekijöiden kanssa ja oppia muiden elämänkokemuksista.

 

Mairi Macleod (s. 1996) on Glasgow’sta kotoisin oleva skotlantilainen kirjailija. Hän on valmistunut Glasgow’n yliopistosta ja hänellä on alempi yliopistotutkinto maantieteessä sekä Earth Futures -maisteritutkinto. Hänen akateemiset kiinnostuksen kohteensa heijastuvat hänen luovaan työhönsä ja hän käsittelee kriittisesti ihmiskunnan suhteita tilaan, paikkaan ja siihen monimutkaiseen asiaan, jota kutsumme ”luonnoksi”. Vähemmistökielellä kirjoittavana nuorena naisena hän haluaa edistää paitsi oman kielensä säilymistä, myös sen kukoistamista ja kehittymistä eri tiloissa. Hänen töitään on ollut esillä gaelilaisessa kirjallisuuslehdessä Steallissa, ja hänelle myönnettiin Skotlannin Cove Parkissa Young Gaelic Writer Residency, jonka kanssa Saaren kartanon residenssi tekee yhteistyötä NAARCA-projektissa.