Laura Ķeniņš

Sarjakuvataiteilija

”Ideat töihini kumpuavat historiasta, mytologiasta, kansanperinteestä, perheiden perimätiedosta ja populaarikulttuurista. Käynnissä oleva työni, The 90th Birthday, on sarjakuvaromaani, joka liikkuu menneisyyden ja nykyisyyden välillä. 90-vuotissyntymäpäivänään vanhempi rouva nimeltä Betty muistelee lapsuuttaan ja aikuisuuttaan 1900-luvun läpi aina nykyhetkeen, kun nuori elokuvantekijä tallentaa hänen elämäkertaansa videon muotoon. Bettyn ainoa syntymäpäivälahjatoive on saada hänen koko perheensä yhteen. Kun Bettyn keskimmäinen lapsi käy läpi avioeroaan, perhe ei juurikaan ole puheväleissä keskenään. 

Bettyn idyllisten menneisyyden muistojen ja nykyhetken tulkintojen sekä perhekonfliktitodellisuuden välillä kulkiessa nämä kaksi tarinaa kulkevat Euroopasta Kanadan preerioille maan itärannikolle 1900-luvun alkupuolella. The 90th Birthday on metafiktiivinen työ, joka tutkii siirtolaisuutta, perhesiteitä ja naisten asemaa läpi 1900-luvun aina tähän päivään saakka. Saaren kartanon residenssissä jatkan sarjakuvakirjani sivujen piirtämistä. Odotan innolla metsien, saunan, pitkien öiden ja toveriasukkaiden seuraa.

Laura Ķeniņš on latvialais-kanadalainen sarjakuvataiteilija ja kirjoittaja. Hän opiskeli taidegrafiikkaa ja taidehistoriaa Nova Scotia College of Art & Design -yliostossa Kanadan Halifaxissa ja historiaa Keski-Euroopan yliopistossa (Central European University) Unkarin Budapestissä. Hänen sarjakuvaromaaninsa Steam Clean julkaistiin RETROFIT COMICSISSA vuonna 2017 ja hänen sarjakuvakirjansa Alien Beings oli kanadalaisen sarjakuvataiteen DOUG WRIGHT AWARD -GAALAN EHDOKKAANA VUONNA 2017. Hänen lyhytteoksiaan on julkaistu mm. KUŠ! COMICSISSA, KUTI MAGAZINETRUTHOUTISSA, THE LOS ANGELES REVIEW OF BOOKSISSA ja MATRIX MAGAZINESSA. Toimittajana hän on kirjoittanut taiteesta ja kulttuurista mm. CBC:lle ja muille julkaisuille.