Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger

Meiltä pyydettiin tilausteos VASTAAN+OTTO yhteistaiteen triennaaliin, joka järjestetään toukokuussa 2016. Syntyi ajatus Gaykätkö-yhteisötaideteoksesta, joka käsittelee seksuaalivähemmistölle merkityksellisiä paikkoja Turun alueella. Gaykätkö lainaa muotonsa ja rakenteensa geokätköilystä, josta on tullut monelle suosittu harrastus. Teos toteutetaan residenssijaksomme aikana maalis–huhtikuussa 2016.

Gaykätkössä etsitään GPS-satelliittipaikannuksen avulla kiinnostaviin paikkoihin piilotettuja kätköjä, jotka kertova Turun LGBT-yhteisölle merkityksellistä paikoista, kokemuksista ja tapahtumista. Gaykätkö tarjoaa eriasteisia osallistumisen mahdollisuuksia aktiivisesta sisältöjen suunnittelusta anonyymiin kätköjen etsimiseen ja löytämiseen. Teoksen toteuttamista varten kutsuimme koolle ohjausryhmän, joka muodostuu turkulaisista LGBT-vaikuttajista.

Maaliskuun alussa lähetämme avoimen kutsun työpajaan, jossa suunnitellaan varsinaiset kätköjen paikat ja sisällöt. Työpajaan ovat tervetulleita kaikki Turun seudun asukkaat, jotka kokevat LGBT-asiat itselleen tärkeiksi.  Työpajaan osallistujat toimivat oman kaupunkinsa ja sen historian asiantuntijoina. Teos julkistetaan yleisölle yhteisötaiteen triennaalin yhteydessä, jolloin kaikilla on mahdollisuus osallistua kätköjen etsimiseen.

Gaykätkössä painottuu mikrohistoria, yksittäisen ihmisten kokemukset ja kuinka jostakin paikasta on tullut merkityksellinen kyseiselle henkilölle tai koko yhteisölle. Samalla se altistaa uusia yleisöjä taiteelle ja on kunnianosoitus paikallisuudelle sekä jokaisen oikeuteen osallistua oman historiansa kirjoittamiseen.

BEELSEBUB.ORG