Kai Mata

Laulaja-lauluntekijä

Kuva | Photo: Jussi Virkkumaa

Kai Mata on indonesialainen LGBTQ+-aktivisti, joka käyttää musiikkia voimakkaana välineenä queer-oikeuksien, naisten voimaannuttamisen ja vähemmistöjen esiin tuomiseen Indonesiassa. Hän voitti hiljattain vuosien 2024–25 taiteilija-aktivistipalkinnon työstään, joka edistää julmuuksien ehkäisemistä ja ihmisoikeuksia (Joint Engaged Artivist Award on Atrocity Prevention and Human Rights).

Kai Matan rooli Indonesian queer-vapautusliikkeen johtavana äänenä vahvistui entisestään, kun hän julkisesti protestoi vuoden 2020 lakiehdotusta vastaan eheytyshoidosta Indonesian LGBTQ+ ihmisille. Hänen saamansa huomio tästä julkisesta julistuksesta ja laulu ”Her” johdattivat hänet puhumaan ja esiintymään kansainvälisillä lavoilla. Kai Mata tunnetaan kyvystään muuttaa vihamieliset puheet queer-identiteettiä juhlistaviksi pride-lauluiksi. Hänen esityksensä punovat monisyisiä narratiiveja Indonesian queer-historiasta, nykyajan syrjinnästä ja haavekuvasta ketään syrjimättömästä tulevaisuudesta. Hänen levytysten luetteloonsa kuuluu kahdeksantoista pride-laulua, joita on kuunneltu suoratoistolla yli 4,5 miljoonaa kertaa. Ei siis ihme, että hänestä on tullut maassaan muutoksen ja syrjimättömyyden ääni.

Kai Matan huomio Saaren kartanossa ulottuu pidemmälle kuin hänen elämänkertansa vakiintunut kertomus. Tämä uudistava, muutoksia tuova ajanjakso tarjoaa hänelle tilaisuuden löytää syvä luovuuden virta ja lähteä prosessiin perustuvalle taiteelliselle matkalle. Hänen ensisijainen tavoitteensa on säveltää albumi, joka juhlistaa indonesialaisia LGBTQ+-identiteettejä ja joka painottuu erityisesti Indonesiassa suosittuun Dangdutin musiikkityyliin. Hän pyrkii tavoittamaan myös akateemisen maailman ja kansanmusiikin tutkimuksen ulkopuolelle jäävän yleisön säveltämällä juhlistavia, nykyaikaisia teoksia laajemman yleisön tavoittamiseksi niin, että pride toimii protestin päävälineenä.

Kai Mata odottaa Saaren kartanon olevan rauhallinen ja inspiroiva ympäristö ja toivoo, että se avaa uusia horisontteja hänen tarinankerronnalleen. Tavanomaisten taiteellisten pyrkimysten lisäksi hän pitää residenssiä mahdollisuutena tutkia omaa sielunelämäänsä ja kehittää omaa luovuuttaan niin, että se edistää identiteetin ja ilmaisun syvällistä tutkimista.

Kai Mata uskoo, että Saaren kartanon residenssi auttaa häntä edistämään paitsi omaa taiteellisesta kehitystään, myös laajempaa keskustelua queer-historiasta ja identiteetistä ja niiden juhlistamisesta. Saaren tarjoama uudistava matka ilmentää uusien havaintojen ja innovaation henkeä ja taiteellisen huippuosaamisen väsymätöntä tavoittelua kannustavassa ympäristössä.