Joshua Le Gallienne

Taiteilija

Joshua La Gallienne. Kuva: Jussi Virkkumaa

Saaren kartanon residenssissä aion tutkia aineettomuuden teeman kautta, miten ilmaa (ja kaasuja yleensä) voidaan hyödyntää äänen luomisessa ja havaitsemisessa. Perustasolla ääntä voidaan pitää ilmanpaineen vaihteluina. Taiteellisessa työssäni tarkastelen äänen luomisen ja havaitsemisen ydinprosesseja ja keskityn kuuluvan ja kuulumattoman, näkyvän ja näkymättömän, aineellisen ja aineettoman välisiin suhteisiin. Ilma on ensisijainen ääntä kuljettava väliaine, mutta mitä muita rooleja sillä voi olla havaitsemisessa? Odotan innolla, että saan käyttää aikani Saaren kartanolla näihin ajatuksiin liittyvän teorian ja filosofian syvälliseen pohtimiseen. Aion kirjoittaa aiheesta tekstejä samalla, kun kehitän studiossa ja Saaren ympäristössä käsitteitä esitteleviä käytännön teoksia. Odotan innolla kauniin ympäristön tuomaa inspiraatiota.

Taiteellisen praktiikkani ensisijaisena tavoitteena on esitellä asiayhteyksiä, joissa akustiseen ääneen liittyviä mielekkäitä kokemuksia voidaan kohdata mahdollisimman suoraan. Olen taiteilija, joka työskentelee pääasiassa äänen parissa, mutta en hyödynnä äänitteitä, digitaalitekniikkaa, soittimia, kaiuttimia tai tavanomaisia energialähteitä yhdessäkään teoksessani. Käytän jokaisessa uudessa teoksessa uusia aineksia ja kokoonpanoja. Aiemmissa teoksissani olen käyttänyt niinkin monipuolisia aineksia kuin pyrotekniikkaa, jäälohkareita, paineilmaa, hiilihappopitoisia nesteitä, lasikelloja ja biohajoavia muovilevyjä äänen tuottamiseen. Aion jatkaa samaa rataa Saaren kartanon residenssissä ja tutkia ympäristöä säästäviä ja epätavanomaisia äänentuotantomenetelmiä, joissa pääasiallisena väliaineena on ilma.

Joshua Le Gallienne on muunsukupuolinen brittitaiteilija, joka tutkii akustisen äänen aineellisuutta taiteellisessa kontekstissa. Kuvanveiston, installaation ja performanssin kautta taiteilija kehittää intiimejä kokemuksia, jotka keskittyvät äänen, fyysisten materiaalien ja ympäristöilmiöiden välisiin suhteisiin. Vuodesta 2012 lähtien Joshuan töitä on ollut säännöllisesti esillä Isossa Britanniassa ja kansainvälisesti, pääasiassa perinteisten gallerioiden ulkopuolella. Vuonna 2019 Joshua voitti brittiläisen The Auxiliary -järjestön nuoren äänitaiteilijan palkinnon ja vuonna 2020 Sound and Music -brittijärjestön Francis Chagrin -palkinnon. Hän tuottaa työnsä ilman välikäsiä ja enimmäkseen dokumentoimattomana, ja tämän periaatteen mukaisesti hänellä ei ole verkkosivustoa eikä häntä löydä sosiaalisesta mediasta.