Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Media- ja videotaide

Jennifer Katanyoutanant

Taiteilija ja tuottaja

Ruoka vaeltaa paikasta toiseen aivan samoin kuin sitä syövät ihmisetkin. ”Perinteinen” ruokakulttuuri ei aina koostu alueella kasvavista ja kasvatetuista paikallisista raaka-aineista. Moderni pizza on italialaista alkuperää, mutta tomaatit ovat tulleet asteekeilta. Amerikkalainen nakkisämpylä eli hot dog on saanut alkunsa saksalaistyylisestä nakista, mutta kuoren täyttäminen jauhetulla lihalla on alun perin muinaisten sumerilaisten ja kiinalaisten keksintöä. Ristiriita ulkomaalaisista aineksista perinteisessä paikallisessa ruokakulttuurissa kyseenalaistaa tarinat “aidon”, paikallisen ruoan syntyperästä ja siitä, miten aitous määritellään.

Syötävä lautapelimme ”Home” Cooked esittää fyysisellä tavalla, miten erilaiset kulttuuriset perinteet perustuvat maailmanlaajuisen vaihtokaupan ja muuttoliikkeen pitkään historiaan. Siinä tarkastellaan, miten vieras ainesosa matkaa uuteen maahan ja sopeutuu alueen olemassa olevaan ruokasanastoon.

Minusta on jännittävää tavata muut asukkaat, oppia asioita suomalaisesta ruokakulttuurista ja alkaa sisällyttää sen historiaa peliin. Haluan myös oppia muuttohistoriasta Suomessa ja nähdä, miten se on vaikuttanut ruokakulttuuriin.

Olen innokas tutkija ja vietän paljon aikaa lukien ja ihmisten kanssa jutellen. Kaikkein mieluisin tutkimusmuotoni on juoda kuppi teetä ympäröivän yhteisön asukkaiden kanssa. Sen jälkeen käytän tämän tutkimusmuodon kautta oppimiani asioita ja teen nopean prototyypin, testaan sitä heti ihmisten kanssa ja toistan prosessin. Joskus prosessi vie minut sivuteille, joita vaalin loppuikäni.

Jennifer Katanyoutanant on taiteilija, tuottaja ja yhteisöllinen rakentaja, joka hyödyntää mukaansatempaavia kokemuksia luovien yhteisöjen rakentamisessa. Hän luo installaatioita, pelejä sekä lisättyä ja virtuaalista todellisuutta hyödyntäviä kokemuksia ja kuvittelee mielellään kaikkia niitä outoja asioita, joita teemme netissä 10 vuoden kuluttua. Töidensä kautta hän tutkii monimutkaisten tietorakenteiden konkreettisia ilmenemismuotoja, henkilökohtaisten ja maailmanlaajuisten järjestelmien välisiä vastavuoroisia suhteita sekä niiden vaikutusta kulttuuriin, identiteettiin ja mediaan.