Itay Marom

Elokuvantekijä, elokuvaaja ja kuvataiteilija

Photo: Jussi Virkkumaa

Olen elokuvantekijä, elokuvaaja ja kuvataiteilija. Asun Tel Avivissa ja Berliinissä. Saaren kartanon residenssijakson aikana haluan editoida toisen pitkän dokumenttielokuvani nimeltä ”Observation Diary” (Havaintopäiväkirja).

Elokuva perustuu Amit Geffenin havaintopäiväkirjoihin. Amit oli nuori israelilainen lintuharrastaja, joka oli perinnöllisen sairautensa takia hento, pieni ja hauras.

Lapsesta lähtien aina siihen asti, kun Amit 21-vuotiaana kuoli, hän oli tunnollisesti pitänyt havaintopäiväkirjoja, joihin hän kirjoitti kuvauksia lintujen tarkkailustaan. Hän kirjasi muistiin paikan, päivämäärän, keston, säätilan sekä tunnistamiensa lintujen nimet ja numerot. Jokaisen kirjauksen perään hän lisäsi lyhyen kappaleen, johon hän kirjoitti oivalluksiaan ja tuntemuksiaan. Hänellä oli tapana maalata kirjaustensa rinnalle kauniita kuvia harvinaisista linnuista, joita hän oli nähnyt.

Elokuva koostuu elokuvapäiväkirjasta, jota olen kuvannut Amitin havaintoja noudattaen kokonaisen vuoden ajan samoissa paikoissa, joissa Amit oli tarkkaillut lintuja, ja olen kuvannut samoina päivinä ja samoihin aikoihin kuin Amit oli kirjannut päiväkirjaansa. Käytän hänen menetelmiään ja oivalluksiaan inspiraation lähteenä, mutta tarkkailen paikkoja omasta näkökulmastani, pohjautuen omaan visuaaliseen taustaani ja elokuvalliseen kokemukseeni.

Sairautensa vuoksi Amit joutui kehittämään oman havaintomenetelmänsä, joka edellytti vain vähän liikkumista ja hän havainnoikin paikallaan pysyen. Hänellä oli tapana tarkkailla lintuja kaikkein arkisimmissa paikoissa – kotinsa takapihalla, teiden varsilla tai sairaalan pihalla, jossa hän vietti aikaa hoitojen välillä.

Tämän projektin ytimessä on hänen erityinen meditatiivinen kykynsä löytää kauneutta ja jännitystä kovin arkisista paikoista ja se motivoi minua tutkimaan uusia tapoja kuunnella ja nähdä.

Projektissani käsittelen tapaa, jolla tarkkailemme ja havainnoimme ympäröivää luontoa ja elämme luonnossa. Näin ollen olen varma, että Saaren kartanon kaunis ympäristö tulee olemaan merkittävä inspiraation lähde.

itaymarom.myportfolio.com